Statistik i karta

Statistik är spännande, och lite farligt. Det är lätt hänt att man vrider på siffrorna och väljer ut sådant som ”bevisar” det man själv tror är sant. Det finns många sätt att minska risken för en ”partisk” presentation, men det får man läsa mer om på andra sidor.

I detta inlägg så använder jag statistik från BRÅ (brottsförebyggande rådet) om Anmälda brott under 2015 fördelat på kommuner och per 100’000 invånare. 

Skärmbild_2017-03-12_09-34-19

Du kan själv hämta statistik från BRÅ på http://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/statistik/anmalda-brott.html

Det första problemet är att det är Excel. Det andra problemet är att det är dataposter i kolumner och inte i rader.

Att det är Excel är inget problem egentligen. Det är bara att spara om i ett annat format, exempelvis csv.

Har man Excel så kan man kopiera tabellen och klistra in den på en ny flik samtidigt som man ”transponerar” det vill säga vänder tabellen och växlar X och Y.

1521e1b2-4b39-45d5-8a39-e3159651e5fc Skärmbild_2017-03-12_09-56-58

Om man använder Libre Office så kopierar man och väljer ”Klistra in innehåll…”. I den efterföljande dialogen så väljer man ”Transponera”.

Sedan får man städa lite där man kan radera en del kolumner och komplettera en del rader med saknade radrubriker, men det är ett förhållandevis litet hantverk.

Skärmbild_2017-03-12_10-30-57.png

För att koppla samman geografilagret med statistiktabellen så kan man behöva fixa ett attribut/fält som har ett gemensamt värde. Med QGIS är detta ganska enkelt genom att skapa ett eller flera virtuella fält som bara används under själva sammanslagningen.

När sammanslagningen är klar så kan det vara läge att spara den nya tabellen som ett nytt lager. Varför inte spara som GeoPackage?

Sedan är det bara att vara lite kreativ med stilsättningen.

brott2015regionSYD

Här har jag inte varit supernoga med stilen. Jag har däremot lagt in en ”referens” för storleken på symbolerna som motsvarar 10’000 brott per 100’000 invånare. Detta är för att statistik är relativ. Nu får man själv avgöra om man tycker att 10’000 är ett lämpligt medel för vad som kan vara ”acceptabelt”, jag har valt 10’000 för att det var en lagom jämn siffra som blev lagom stor på kartan. Medel i landet är 15’342 vilket endast passeras av Malmö, Helsingborg, Landskrona och Emmaboda. Dessa markeras med avvikande färg i kartan.

Då region Syd är lite ”sned” har jag även roterat kartan. Jag har även en inverterad polygonfyllning för att maskera områden som ligger utanför regionen som jag har statistiskt underlag för. Lite skuggor och blandningseffekter är heller inte fel.

Analys då? Näpp! Det överlåter jag åt andra.

Annonser

Taggar:,

One response to “Statistik i karta”

  1. ijw000 says :

    Tack! Gillar verkligen såna ”hands-on” exempel hur man kan använda QGIS! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: