QGIS ”multikartor” – Ett första smakprov

Då var det dags att känna lite på möjligheten att hantera ”multikartor” i QGIS.

Det fungerar, men är kanske inte helt färdigt, och det känns inte helt intuitivt. Men då är jag färgad av hur det fungerar i ArcGIS, så vi får väl se hur det blir när QGIS 3.0 väl släpps i September.

För att jämföra med ArcMap så har man där ett begrepp kallat ”Data Frames”. Vilket är separata kartor med egna lager och egna egenskaper.

Skärmbild_2017-03-18_09-13-59

I QGIS har man så här långt valt att använda sig av en befintlig funktion för att hantera lager kallat ”Förinställningar”, ”Lagersynlighet” eller ”Map Themes” på Engelska. Behöver nog se över översättningarna av just dessa funktioner ordentligt innan QGIS 3.0 släpps.

Olika synlighet, det vill säga olika kombinationer av tända och släckta lager kan ”sparas” som förinställningar, eller ”lagerförval” (hmm, är det ett bra ord för detta?).

Dessa förval kan sedan kopplas till det som nu är nytt i QGIS 3, nämligen ”Multi Canvas”.

VirtualBox_QGIS 3.X Master_18_03_2017_09_25_15.png

Ett tryck på Ctrl + M, eller via ”Visa” menyn så lägger man till ett nytt kartfönster. Dessa kan flyta fritt eller dockas på samma sätt som normala paneler.

Till varje kartfönster kan man koppla ett lagerförval (det är nog ett ganska bra ord, vad tycker ni?). På detta sätt så kan man välja vilka lager som skall visas i varje kartfönster.

Man styr allt via ”grundkartan”, som också är det enda kartfönster som inte går att ta bort. Man kan beskriva det som ”vyer” av samma karta där det bara finns ett original.

Vyerna kan synkroniseras till varandra i panorering och skala om man vill det. Det går även att sätta olika referenskoordinatsystem på varje vy.

Om man vill redigera data så måste man göra det i grundfönstret, så ”kopiorna” är i princip bara visningsfönster (är ”vyer” ett bättre ord på svenska för dessa ”kopior”?).

VirtualBox_QGIS 3.X Master_18_03_2017_09_38_20

Varje kartelement man sedan lägger till i layouthanteraren kan också kopplas till dessa lagerförval. Kopplingen görs alltså inte till de olika kartvyerna.

Sammanfattning

Hur fungerar då detta med flera kartor i QGIS? Det är tidigt i utvecklingen och mycket kan ändras, så det måste man ha i åtanke. Att kunna visa flera kartor samtidigt, med olika innehåll och med olika skalor och referenssystem, är däremot väldigt bra.

Det är inte samma sätt att hantera det som i ArcGis, men varför skulle det vara det? Det är nog lite ovana som gör att det känns lite annorlunda att hantera kartor och kopior med olika lagerförval på detta sättet och det finns fördelar jämfört med ArcGis. Ett lager behöver bara finnas på ett ställe i lagerlistan, även om det ritas ut i flera kartfönster.

Genom att ha kopplingen till lagerförval och inte kartvyer så behöver man göra om en del av inställningar i layouten, som man redan gjort i kartvyerna. Exempelvis inställningar för referenskoordinatsystem. Detta kan dock vara ännu något som man behöver vänja sig vid och det enda sättet att säkert konstatera brister och förslag till förbättringar är att använda funktionen. En fördel är att vyerna inte behöver sparas (just nu kan de inte sparas) och man behöver inte ha alla vyer öppna som man vill använda. Stänger man en vy så försvinner den helt, men lagerförvalen finns kvar.

Vill du prova själv så får du hämta ”master” versionen av QGIS.

Vad tycker ni förresten vi skall kalla dessa som det ser ut centrala begrepp i QGIS 3? Jag kan tycka att ”Map Theme” är en ganska dålig beskrivning på vad det handlar om då det bara är huruvida ett lager skall vara synligt eller ej som regleras. Då har vi en chans att ändra detta på svenska till något som passar bättre. Vi har möjlighet att konstruera ord på ett betydligt bättre sätt än i engelska, så varför inte göra det?

  • Map Theme – Lagerförval?
  • Manage Map Themes – Hantera Lagerförval?
  • Follow map theme – Följ lagerförval?
  • Theme – Lagerförval (kopplat till ovan)?
  • Map View – Kartvy?
  • Main Map – Grundkartan? (bestämd form, finns bara en)

 

 

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: