Ubuntu förändras

I förra veckan stod det klart Unity, MIR och strävan efter ”convergence” läggs ner. Men är det någon som egentligen sörjer?

Använder du inte Linux, eller inte följer med i Open Source, så är detta inlägg sannolikt ganska förvirrande. Men om man är intresserad av Open Source och öppna alternativ till framför allt operativsystem så är detta viktigt.

Det finns mängder av Linuxbaserade distributioner som skiljer sig åt mer eller mindre påtagligt. Gemensamt är att de alla bygger på Linux Kernel.

Det vi användare ser är framför allt skrivbordsmiljön, och det är här Unity hör hemma.

Unity är Canonicals skrivbordsmiljö för framför allt Ubuntu. Men vänta lite, är inte Ubuntu en Linuxdistribution av Canonical? Nja, det är Canonical som skapat Ubuntu, men Ubuntu drivs och underhålls av en fristående stiftelse och är fullständig Open Source, även om Canonical fortsatt är en stor bidragsgivare.

Ubuntu har till skillnad från Unity varit en väldigt stor framgång och lever därför ett eget livskraftigt liv. Unity däremot har inte fått något större stöd från användargemenskapen. Canonical har därför fått bekosta och driva utvecklingen själva, vilket kostat bolaget väldigt mycket pengar och resurser.

Syftet med Unity och i viss utsträckning fönsterhanteraren MIR har varit att skapa en miljö som skall passa allt från skrivbordsdatorer till paddor och telefoner. Under flera år så har Canonical kämpat i motvind runt detta, men uppförsbacken blev nu för brant och det gick heller inte att se något slut på den. Det logiska beslutet blev därför att lägga ner inte bara skrivbordsmiljön Unity, utan även fönsterhanteraren MIR och planerna för att skapa en gemensam operativsystemplattform för alla typer av enheter.

Vi får väl se om Microsoft också blir klokare och lägger ner sina ”convergence” planer och att vi därmed slipper drabbas av telefoner med Windows 10 (fy f-n vilket skräp det är).

Skall man då vara orolig för Linux som operativsystem?

Absolut inte! Det finns mängder av distributioner som utvecklas helt fristående från Ubuntu. De distributioner som baseras på Ubuntu drabbas inte heller! Det är enbart skrivbordsmiljön Unity som kommer att fasas ut och ersättas av Gnome-Shell från och med Ubuntu 18.04 LTS.

Jag ser bara positivt på detta. Canonical kommer att fortsätta arbeta med Ubuntu och en del av de resurser man avsatt för Unity kommer man i stället att fokusera på andra saker, kanske även Gnome-shell och fönsterhanteraren Wayland?

Någon större förändring blir det inte, mer än att skrivbordsmiljön ser lite annorlunda ut för den som väljer ”standard” Ubuntu. Programmen kommer att fungera som vanligt. Ubuntu som basplattform kommer också att fungera som vanligt.

Somliga tycker illa om Gnome som miljö, men jag gillar Gnome3 väldigt mycket. Om man inte tycker om Gnome så går det med enkla medel att ställa in skrivbordet så att det påminner om Unity, om man nu skulle vilja det. En del tycker att Ubuntu (Canonical) i stället skulle välja KDE som standardskrivbordsmiljö, men det skulle bli en betydligt större förändring, efter som KDE baseras på Qt och Gnome3 (och lika så Unity) baseras på GTK. Alla stödprogram inklusive programbutiken är därför redan Gnome-baserade.

Att MIR försvinner ser jag inte som ett problem över huvud taget. X11 är föråldrat och måste ersättas snarast, men då anser jag att Wayland är det bättre alternativet. Fedora levereras redan med Wayland som standard och flera Ubuntudistributioner kan välja Wayland som alternativ till X11. Kan nu Canonical rikta lite resurser mot utvecklingen av Wayland i stället för MIR så kan det bli riktigt bra.

Slutligen så kan jag konstatera att detta är en stor nyhet i Linuxvärlden, men att konsekvenserna för de flesta kommer att bli minimala, medan det långsiktigt bara kan bli ännu bättre.

Annonser

Taggar:,

2 responses to “Ubuntu förändras”

  1. Christian Brinkenberg says :

    Jag tycker att det är ett bra beslut av Canonical. Linuxvärlden behöver bli lite mindre spretigt och i och med detta så får vi en stor aktör som bidrar till utvecklingen av GNOME 3 och Wayland. Har kört GNOME 3 själv men har inte riktigt fastnat för det utan har gått tillbaka till Unity. Blir ett prekärt problem att välja en ny skrivbordsmiljö. Kommer kanske att testa MATE när 18.04 kommer. Fram tills dess kör jag nog vidare på Unity…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: