Ny Drönarlag

Har du flugit med en kameradrönare det senaste halvåret? Har du gjort det så att kameran riktats åt ett håll där allmänheten haft tillträde?

Då har du med stor sannolikhet brutit mot gällande lagstiftning!

Vill du fortsätta flyga, utan att bryta mot lagen, så får du vänta till i Augusti.

Det finns nu ett lagförslag som är tänkt att träda i kraft den förste Augusti. (http://www.regeringen.se/rattsdokument/lagradsremiss/2017/04/kameraovervakningslagen-och-mojligheterna-att-anvanda-dronare-for-berattigade-andamal/)

Kortfattat betyder det att företag och privatpersoner som använder kameradrönare inte omfattas av kameraövervakningslagen. Det betyder inte att det är fritt fram däremot. Fortfarande gäller att det är tillståndspliktig verksamhet (utom i vissa fall) och att man behöver tillstånd från exempelvis Försvarsmakten Lantmäteriet [sedan 1 maj 2016] för att publicera bilder. Sedan finns lagen om landskapsskydd, med mera, så det är absolut inte en laglös verksamhet.

Det som är lite intressant är att myndigheter inte är undantagna från kameraövervakningslagen. Är en Kommun en myndighet?

Kommunstyrelsen är en myndighet och varje nämnd är en myndighet, förvaltningen under kommunstyrelsen respektive nämnden tillhör myndigheten.

Då kan med andra ord kommuner inte flyga sina drönare för att samla in data till sina GIS-projekt? Om man lånar ut sin drönare till ett företag med Transportstyrelsens tillstånd så kan de däremot samla in data åt kommunen. Är det rimligt?

Det finns som brukligt är mycket kritik mot nya lagförslag, så även denna. Vi får väl se vad vi hamnar framåt hösten. Jag tycker däremot att det är bättre att det blir en ändring snarast, så får man finslipa lagen på sikt.

Annonser

Taggar:

2 responses to “Ny Drönarlag”

  1. William says :

    Hej Klas! Lantmäteriet är tillståndsgivande myndighet för spridning av flygbilder och liknande registreringar av land och mark sedan 1 maj 2016, inte Försvarsmakten. http://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Rattsinformation/spridningstillstand/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: