PostGIS och ArcGis Desktop?

Hur är det med PostGIS och ESRI ArcMap nu förtiden? Kan man från en desktopklient ansluta till och visa/redigera data i en PostGIS databas?

Om det går, utan behov av dyra serverlicenser, så skulle det mindre GIS-kontoret kunna vinna på detta. Om man funderar på att släppa ESRI till förmån för QGIS (exempelvis) på grund av okompatibla databaser och stora kostnader för licenser om alla skall ha ArcGIS, så skulle man i stället kunna behålla ett antal ArcGis licenser där det är motiverat och behövs, medan den stora mängden användare skulle kunna få tillgång till QGIS.

En blandning av GIS program är kanske inte optimal, men om man inte vill eller kan ta steget fullt ut till Open Source, eller om man inte har råd att förse alla med ArcGIS licenser, så kan det vara en lämplig lösning.

ArcGIS har haft stöd för Postgresql ganska länge, men då har förutsättningen varit att man lagt ArcSDE/ArcGIS Server ovanpå för att klienterna skall kunna hantera databasen med ESRI stängda databasformat.

Ovanstående har jag hämtat från ESRI GeoNet där det framgår att det går att läsa, men inte skriva till Postgresql/PostGIS databaser. Men detta gäller för versioner upp till ArcGis 10.4.

Har något då hänt nu när 10.5 har släppts?

I 10.4 så står det att servern måste uppfylla kraven på ArcGIS Server, medan 10.5 i stället redovisar krav på operativsystemet, där även Linux finns med (exempelvis Ubuntu Server 16.04).

Skärmbild_2017-04-17_10-07-38

Till skillnad från tidigare versioner så är det angivet ”geodatabase in PostgreSQL or are using the ST_Geometry”… Innebär detta att det går att använda PostGIS direkt från ArcGIS Desktop?

Jag hittar inte speciellt mycket information om detta på Internet. En del källor visar att det går, i alla fall att läsa data, medan andra fortsatt hävdar att det krävs Enterprise tillägg, det fill säga ”ArcGis Server”.

Får se om jag snurrar upp en virtuell maskin med Windows och provar med en demoversion av ArcGIS…

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: