OpenDroneMap

Detta inlägg är en jämförelse av resultat från OpenDroneMap med gårdagens Drone2Map från ESRI. Jag kikar även lite på resultaten från AgiSoft Photoscan.

Open Drone Map är ett projekt med öppen källkod som absolut inte är lika lättanvänt som Drone2Map. Är det speciellt krångligt? Absolut inte, men utan användargränssnitt så blir många lätt skeptiska.

http://opendronemap.org så finns det instruktioner för att hämta och kompilera koden från GitHub. Förutom ett saknat kommando i en av raderna (”install” skall läggas till sist på raden som börjar med ”bash configure.sh”, så går det faktiskt väldigt smidigt att installera. Det sista kommandot med ”build” behövs inte heller, men om man går till instruktionen på GitHub så är den lite mer uppdaterad.

Det är lite otydligt vilka kommandon som skall användas, men läs på GitHub och prova:

python run.py -h

Jag använder följande (du kan ändra sökvägar och projektnamn):

python run.py -i /sökväg/till/bilder --project-path /sökväg/till/projektkatalog/ projektnamn

Sedan är det bara att köra.

Att tänka på om man vill köra igen i en ny terminal är att man måste sätta miljövariablerna igen. Det är raderna med ”export” i kommandona på hemsidan. Detta kan man naturligtvis göra mera permanent också, men det är inte syftet med mitt test.

Skärmbild från 2017-04-17 15-06-18.png

Skärmbilder från processen är inte speciellt upphetsande, det är mest en massa rullande text… På sikt kommer det naturligtvis att behövas ett GUI för OpenDroneMap, men så länge det är Beta så duger detta gott.

Om man bortser från att man gör allt genom att skriva in kommandon så har man faktiskt inte gjort mer steg här än vad som gjordes med Drone2Map igår. Nu är det bara att vänta på resultatet innan det är dags att komma med ett utlåtande.

Skärmbild från 2017-04-17 15-11-34

Det är i alla fall tydligt att skriptet sysselsätter alla tillgängliga CPU kärnor. Om några CUDA cores på grafikkortet används vet jag däremot inte, det kan variera över tid och när jag kontrollerar så gör det inte det. Det kan finnas en inställning för det i ”settings.yaml” filen, där det finns massor att ändra på om man är modig.

Skärmbild från 2017-04-17 15-24-14.png

När skriptet är klart har det skapats ett antal kataloger i den utpekade projektkatalogen.

Det ortofoto som skapats är fullt användbart, men skiljer sig en del från Drone2Map och Agisoft.

test_odm

Ovan resultat från OpenDroneMap.

test_agisoft

Agisoft Photoscan Pro i bilden ovan. Ungefär samma upplösning som ODM, men hanterar pixlar där det är höjdskillnad bättre (se trädet uppe till vänster). Dessutom så avviker ODM ungefär en meter i position.

test_drone2map

Drone2Map (ovan) är nog behagligast att titta på, men av lägst upplösning (det går att ställa in bättre upplösning i programmet). Det är god positionsöverensstämmelse med Agisoft, så något är nog lite fel i ODM beräkningarna.

Det skapas ingen DEM med skriptet men det går att ordna eftersom det skapas en alldeles utmärkt 3D modell som kan visas i Meshlab (eller liknande).

Skärmbild från 2017-04-17 15-39-28.png

Det är på gång även med DEM direkt från skriptet så det är bara att vänta om man inte är otålig. Vill man bara ha en DEM rasterfil så är faktiskt Cloud Compare ett bättre program än MeshLab (kan exportera punktmoln direkt till geotiff). Cloud Compare finns dessutom som ”snap” paket:

sudo snap install cloudcompare

Slutsatser

Kommersiella program är bättre!

Föga förvånande, men det är inte det som är det viktiga här. Väg även in kostnaden för de kommersiella programmen och vad resultatet skall användas till, så kanske OpenDroneMap framstår i en annan dager.

För mig är nog den avgörande skillnaden mellan Drone2Map och Agisoft PhotoScan att Agisoft kan användas även ”off-line”. Jag kan således göra beräkningar även när jag inte har kontakt med Internet. Lite synd, då Drone2Map är snyggt och lätt att jobba med.

Det är på gång ett GUI till ODM, men även ett webbgränssnitt om man vill köra ODM på en server. Kan man skruva lite på inställningarna och få lite bättre positionsnoggrannhet så kan detta bli en allvarlig konkurrent till kommersiella alternativ.

Nu har jag bara testat standardinställningar och resultat ”out of the box” och det går naturligtvis att göra justeringar, även i ODM. Det går exempelvis att lägga till filer med referenspunkter, vilket borde förbättra noggrannheten.

Är man inte i behov av superresultat, då är ODM redan nu ett tänkbart alternativ.

Annonser

Taggar:

5 responses to “OpenDroneMap”

 1. Lunken says :

  Har testat WebODM och det är riktigt bra gränssnitt. Testa du med!

  • Klas Karlsson says :

   Redan gjort! Kommer inlägg om detta längre fram.

   • Lunken says :

    Testade även Esris drone2gis och även om det var stabilt och lättanvänt så tycker jag att det inte blandade bilderna särskilt bra varken i 2D eller 3D. Inte alls lika bra som Dronedeploy som är den bästa hittills jag testat. Har dock inte testat Agisoft

 2. Axel says :

  Mycket intressant inlägg! Ur ett lantbruks perspektiv, hur långt ifrån skulle du säga att OpenDroneMap är?
  Jag funderar på om det finns moduler som skulle vara möjligt att använda för att mappa upp näringsinnehållet i grödor i fält? (typ: https://www.pitchup.se/dronare-for-skog-lantbruk)

  • Klas Karlsson says :

   Just nu kan ODM inte generera exempelvis DEM höjddata, men det är bara en tidsfråga. Hur ODM fungerar med multispektrala bilder vet jag inte, men det borde fungera lika bra. ODM är sedan inte ett ”verktyg” för att bearbeta dessa data vidare på samma sätt som exempelvis AgiSoft Photoscan, men det finns det andra program som löser. Om man väger in WebODM (https://geosupportsystem.wordpress.com/2017/05/09/webodm/) så kan man även lagra och hantera en samling med bilder på ett sätt som inte är möjligt i PhotoScan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: