GeoNode

Jag har visat hur man installerar GeoNode tidigare, så är det något du tycker jag missat så kanske det står med i någon av de äldre artiklarna. Här försöker jag vara så direkt på som möjligt.

På Ubuntu Servern så kör man först ett kommando för att lägga till en ppa:

sudo add-apt-repository ppa:geonode/stable

Här visade det sig att det fortfarande inte går att installera på 16.04. I alla fall inte speciellt enkelt. Jag får därför testköra GeoNode på en ny server med Ubuntu 14.04 installerat. Det är en äldre version, men den har fortfarande support i några år till. Jag återkommer till detta mot slutet.

Resten av terminalkommandona för GeoNode lyder:

sudo apt update
sudo apt install geonode

Sedan skall lite användare skapas och lösenord uppdateras. Även serverns IP adress skall uppdateras.

geonode createsuperuser
sudo geonode-updateip 127.0.0.1

IP adressen ovan skall bytas mot serverns faktiska adress, såvida man inte enbart kommer att ansluta till GeoNode lokalt på datorn. Sedan är det bara att surfa in till servern med en webbläsare.

Skärmbild från 2017-04-22 16-49-30.png

Inloggning i portalen gör man med det superanvändarkonto man skapade med kommandona tidigare. Här kan man genom att klicka på sitt användarnamn välja att exempelvis administrera portalen och lägga till nya användare med mera, men även ansluta till den GeoServer som installerats automatiskt.

Nu är det en äldre version av GeoServer, så om du inte raderat GeoServern från igår så går det att jämföra…

Jag lägger faktiskt inte så mycket tid på GeoNode heller just nu. Jag konstaterar bara att GeoNode är en fantastiskt bra portal som ger väldigt mycket på köpet, men tillgänglig version börjar bli lite till åren. Vill man använda ren Open Source och ha en kompetent portal så kan man välja sämre än att installera GeoNode.

Om man då vill testa en nyare version av GeoNode? Då kan man använda 16.04 men ange:

sudo add-apt-repository ppa:geonode/testing

De övriga kommandona är exakt de samma.

Skärmbild från 2017-04-22 17-09-40.png

Gränssnittet är nytt, men man kan känna igen sig i mycket. Inloggning görs på samma sätt som tidigare och genom att klicka på användarnamnet så kommer man åt adminstrationen och GeoServer. Det är en nyare version av GeoServer, men ändå ”gammal” (2.9) jämfört med vad man får om man installerar GeoServer direkt.

Avslutning

Att ”bara” installera GeoServer, eller som här GeoNode, är inte speciellt svårt. Det går att använda systemen i princip direkt efter installation även om man absolut bör fixa säkerheten i GeoServer först (görs i gränssnittet för GeoServer). Om man väljer att använda portalen GeoNode så går det att klä på den en hiskelig massa stilar och anpassningar för att göra den helt egen. Instruktioner för detta finns på http://geonode.org.

Vill man då inte göra jobbet själv, eller tycker att det är krångligt. Då finns det hjälp att få.

I morgon så tänkte jag åter igen kika på Open Geo Suite, vilket är gratisversionen av Boundless Suite. Om man tecknar avtal med Boundless så får man förutom den absolut senaste versionen av deras svit även support med det mesta (lite beroende på vad man väljer att betala).

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: