Open Geo Suite

Då var det dags att avsluta veckan med server. Det blev mer en vecka av att testa att installera olika serverplattformar än att göra några ingående tester, men sådant har jag faktiskt inte tid med.

I detta inlägg så blir det så Boundless öppna version av sin ”svit” med program för servern. Boundless Suite är den senaste, kommersiella versionen som man får betala en liten slant för, men föregående version släpper man som ”Open Geo Suite” fritt för vem som helst att ladda hem och installera.

Det blir inte GeoNode som installeras, men PostGIS, GeoServer, etc kommer med av bara farten. Dessutom så installeras lite ytterligare godsaker. Tyvärr så kan inte heller Open Geo Suite installeras på annat än 14.04 (trusty).

sudo su -
wget -qO- https://apt.boundlessgeo.com/gpg.key | apt-key add -
echo "deb https://apt.boundlessgeo.com/suite/latest/ubuntu trusty main" > /etc/apt/sources.list.d/opengeo.list
apt update
apt install opengeo

Efter ovanstående så behöver man bara rikta sin webbläsare mot servern på port 8080 med tillägget ”Idashboard”.

Skärmbild från 2017-04-22 17-59-43.png

Även här är det en äldre GeoServer version, men till skillnad från tidigare så har nu Boundless varit inne i koden och redan gjort en del förändringar. Exempelvis är det Boundless loggor lite överallt.

Förutom PostGIS och GeoServer så är även GeoWebCache installerat. Även GeoExplorer, en enklare webbklient är installerad. Denna kan enkelt användas för att skapa kartor som kan bäddas in i andra webbsidor, baserat på de data som finns på servern.

Ytterligare en finess är att Boundless har en ”Desktop” svit också. Det är i praktiken inget annat än QGIS, PgAdmin, och några egenutvecklade plug-in för att komma åt Boundless Connect (ett community för användare), samt GeoServer Explorer (och några tillägg till).

Skärmbild från 2017-04-22 18-09-31.png

GeoServer Explorer kommer man åt via det normala repositoryt i QGIS och kräver inte alls Open Geo Suite för att fungera. Det går bra med vilken installation som helst av GeoServer.

Via detta plugin kan man hantera workspaces, lager, grupper, stilar, cache med mera utan att behöva ansluta till webbgränssnittet.

Det jag skulle önska vore nu att det även gick att ansluta till en QGIS Server på samma sätt via ett GUI. På samma sätt som det i GeoServer Explorer finns en knapp för att publisera aktuellt projekt på GeoServer, så skulle man kunna publisera direkt till en QGIS Server.

Genom att dessutom ha GeoWebbCache i gränssnittet gör att man även kan konfigurera denna mot skapade webbtjänster.

Kan man sedan dessutom få en lista med tillgängliga QGIS projekt på servern och kunna högerklicka på dessa för att välja ”visa i QGIS Webb Klient”, så blir det en komplett lösning för att skapa webbkartor för inbäddning på olika webbsidor.

Hade man bara haft lite tid så är inte ett plugin för QGIS Server så långt borta.

Avslutning

För att avsluta veckan då. Det blev inte vad jag tänkt från början. Jag hade hoppats att fler av programmen varit uppdaterade mot nya serverversioner och med fler nyheter.

Det jag tar med mig är administration via Webmin (från i tisdags) som kan hjälpa administratören rejält att sätta upp en servermiljö utan Windows. Jag konstaterar även att det ser trevligt ut när det gäller nästa generation GeoNode, vilket mycket möjligt kommer att bli något jag kan bygga vidare på.

Det finns de som redan jobbar på att baka in QGIS Server som ”backbone” till GeoNode, vilket skulle passa mig alldeles utmärkt. Om det dröjer så får jag väl hitta lite tid och se om jag kan yxa till en egen lösning som är tillräckligt bra…

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: