GeoNode och QGIS

Det börjar bli mer och mer tydligt att GeoNode kommer att bli en alldeles utmärkt ”backend” för QGIS i arbetsflödet.

Några exempel tas upp i denna artikel.

QGIS Server som GeoNode backend

Sent förra året presenterade Kartoza hur man kunde använda QGIS Server tillsammans med GeoNode för att hantera QGIS lager direkt via servern.

Man lyckas med detta genom att använda ett plug-in för QGIS Server som genererar projektfiler för alla lager som laddas upp direkt till GeoNode. Man använder således inte GeoServer alls i bakgrunden. Man använder heller inte GeoNode för att ladda upp QGIS projektfiler. Det är lager med en QGIS standardstil som laddas upp, och då kan servern känna igen stilen och applicera den på lagret i GeoNode.

GeoNode använder GeoWebCache för att ”cacha” webbtiles, och det är QGIS Server som genererar dessa tiles via WMS. Jag skulle tro att WFS däremot skickas direkt vidare till QGIS Server, men det kan vara intressant att ta reda på lite mer detaljer kring.

GeoNode tjänster direkt i QGIS

Med väldigt stor sannolikhet så kommer en tjänst att läggas till i QGIS 3.0 som standard, nämligen möjligheten att läsa och arbeta med lager (tjänster) från GeoNode.

I filmen ovan så demonstreras hur GeoNode på samma sätt som andra databastjänster kan kopplas upp och hanteras med lager i QGIS Browser. Att dra in och släppa lager i kartfönstret blir därför väldigt enkelt.

Är det sannolikt?

Kan vi då tro på att detta kan bli av? Ja! Det kan vi. Det är ”Kartoza” som står bakom båda funktionerna ovan. Tim Sutton, ordföranden i QGIS styrgrupp, är en av personerna bakom Kartoza. Vilket i sig tillför ganska mycket trovärdighet.

Uppladdning av lager till GeoNode och ”on the fly” skapande av QGIS projektfiler för varje vektorlager som laddas upp ser ut att fungera.

Att hämta GeoNode lager som tjänst och lägga till dessa i QGIS verkar också fungera.

Nästa steg (presenteras i slutet av första filmen) blir att direkt från QGIS kunna skapa ”kartor” av GeoNode lager som då kan publiceras på GeoNode servern. Vilka i sin tur kan öppnas i QGIS. Men framför allt användas för att bygga webbkarttjänster att publicera på andra webbsidor.

Funderingar

Det som visas verkar fungera, så det är jag inte så orolig över. Men det finns sådant man kan fundera över. De stilar som laddas upp med lagren, tillämpas de i PostGIS databasen på servern? Eller lagras filerna som ”shape”? Kommer det att gå att ladda upp andra lager än shape? Kan man tänka sig att man laddar upp till GeoNode direkt från QGIS utan att gå via en webbsida? Kan man välja att ansluta direkt till PostGIS på servern? Hur påverkar det lagren i GeoNode? Kan man enkelt ”läsa om” innehållet på servern i dessa fall? Kommer stilar som lagrats i PostGIS databasen att då tillämpas på QGIS Server? Kommer Det att genereras QGIS projektfiler om man väljer att inte ladda upp lager via GeoNode gränssnittet?

Frågorna är många, men jag tror riktigt mycket på GeoNode i kombination med QGIS Server och PostGIS, GeoWebCache med flera system i ljuv harmoni på en server i ett nätverk.

GeoNode är en ganska kapabel CMS (Content Management Server) och inte enbart för geodata. Det går att hantera även andra typer av dokument. Som komplement till detta så skulle det vara trevligt men en enklare portaltjänst. Skapa ”applets” i en portal för att visa kartor, filer, bilder, strömmad information, etc… Vänta lite!? (länk)

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: