Bootproblem i Linux

Detta är framför allt en påminnelse till mig själv hur man löser ett problem som jag nu för andra gången råkat ut för och tvingats söka efter lösningen…

Det uppstår ibland när ett program hänger datorn och man gör en ”norsk” reset. Sedan vägrar datorn att boota normalt…

När man inte stänger av datorn kontrollerat så kan filsystemet få sig en törn, och om man har otur så blir det inkonsekventa problem i det ”journalförda” filsystemet.

När man försöker starta datorn så kommer man till en prompt som säger något med Intramfs och BusyBox, sedan händer inte mer!

BusyBox är ett minimalt ”operativsystem” med ganska begränsade kommandon, men det går att lösa just det här problemet. Starta om datorn med kommandot reboot.

Välj sedan att starta med avancerade inställningar och välj recovery mode (typ).

Då skrivs det en massa meddelanden till skärmen och när den tidigare prompten dyker upp så bör det stå vad som var problemet. Det kan hända att du inte behöver starta om för att se vad problemet är i detalj, och då kan du hoppa över omstarten.

I mitt fall har det alltid varit någon diskenhet som haft problem och datorn har föreslagit att jag manuellt kör fsck på enheten. Om det var ”/dev/mmcblk0p2” som var problemet så skall följande kommando lösa problemet:

fsck -y /dev/mmcblk0p2

Detta kontrollerar och fixar problem på enheten. När detta är klart så är det bara att köra reboot igen och låta datorn starta normalt. Förhoppningsvis så har detta löst problemen!

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: