Mer tid tack! – tar aldrig idéerna slut?

Tänk om man hade obegränsat med tid för alla intressanta projekt! Jag har nyligen försökt avdela lite tid till ett långsiktigt projekt med RaspberryPi, vilket skall bli väldigt intressant, men idéerna och uppslagen tar ju inte slut där.

Det finns massor jag skulle vilja göra, men emellanåt så behöver man jobba också och det finns annat som kräver uppmärksamhet när man inte arbetar.

Några projekt som är på experiment eller tankestadiet:

  • Samla in geodata med integrerade system baserade på GNSS och sfäriska panoramakameror (kanske kan integreras i RaspberryPi projektet).
  • Makrotangentbord med vred och sliders för Linux. En Teensy och enkel hårdvara borde räcka för att emulera en stor mängd HID enheter via USB. Kan vara användbart för såväl GIS som för exempelvis ritprogram och videoredigering.
  • Mer avancerade QGIS mallar för utskrifter. Kombinerat med plug-in för utskriftshantering?
  • Skript för automatisk installation av QGIS Server med GeoNode och PostGIS kopplingar.
  • QGIS plug-in för ”publicering” av projekt till portal (via QGIS Server, GeoNode och exempelvis LifeRay portal).
  • Plattform för automatisk kartering av sjöar och vattendrag baserad på ekolod, RC-teknik och autopilot.
  • Generera punktmoln från video eller stereokamera i nära realtid från fordon.
  • med mera (suck)

Det är inte så att det är jag som kommit på allt detta, utan det är saker jag själv vill prova och anpassa till mina behov. Det finns i en del fall tillgängliga lösningar, men väldigt lite öppen källkod eller öppna ”ritningar” som är skapligt enkla att följa. Därför behöver man vara lite klurig och prova ganska mycket.

En del kommersiella lösningar är dessutom horribelt dyra. Säkert jättebra, men helt utom räckhåll för mig som glad teknikintresserad amatör. Det är inte så att jag vill försörja mig på en pryl här, jag vill mer ta reda på hur det fungerar och varför.

Andra lösningar har inte kommersialiserats då det helt enkelt inte finns en marknad med ekonomisk bärighet, och då är man hänvisad till forskningsrapporter och avhandlingar från universitet och högskolor, men har man inte samma bakgrund så är dessa inte helt lätta att snabbt ta till sig och omsätta till något praktiskt.

Jag är ganska säker på att det är fler med mig som har liknande känslor kring saker man skulle vilja göra och testa. Det finns inte hur mycket tid som helst, och sällan äger man speciellt stor andel av tillgänglig tid helt själv.

Ofta brukar rådet vara att ”prioritera”, men vad är det roliga i det? Jag vill inte prioritera, för det betyder att välja bort! Nej, tills vidare så ”skjuter jag upp” projekten i stället… När får man äntligen gå i pension så att man får lite mer tid över?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: