”One Button to rule them all!”

Då finns så den nya ”knappen” för att lägga till datakällor i QGIS. Eller den kommer att finnas när 3.0 släpps i höst.

Är det bättre, eller sämre. Är det enklare med en knapp, eller försvinner flexibiliteten? Det tittar jag närmare på idag.

För den som är orolig så är de gamla knapparna fortfarande kvar. Du kan välja om du vill använda den nya ”knappen” eller inte.

Varför säger jag då ”knappen” inom citationstecken? Jo i princip är det en knapp som öppnar ett fönster med den vanliga ”Browser Panel” som listar alla kända filformat i olika kategorier.

Screenshot at 2017-06-04 14:24:54

Förutom ”Browser” så finns alla andra typer av data källor som egna alternativ där de tidigare dialogrutorna är inbakade i dialogen till höger (exempel PostGIS nedan).

postgis

Det enda som inte har ett dialogfönster är ”Raster”, för där finns inte mycket att göra förutom att öppna en fil. Raster hanteras genom en och samma funktion och programmet behöver inte veta om det är sid, tif eller jpg.

För att lägga till ett lager från Browser så är det bara att dubbelklicka, klicka och dra eller markera och välj ”Lägg till lager”.

Om jag letar efter data på disk eller nätverk så är det inte alltid jag i förväg vet, eller kommer ihåg vilket format data var lagrat i. Då har jag tidigare använt just Browsern för att hitta och lägga till dessa data. Att nu det finns en knapp som öppnar en browser som dialogfönster, men enkel tillgång för att lägga till olika typer av datakällor, ser jag som helt naturligt. Jag kan förstå att man kan ha synpunkter på förändringar i program, men det här är för mig bara positivt.

Nu behöver jag inte längre ha browser-panelen öppen för jämnan.

Tack och adjö alla lagerknappar! Välkommen ”Lägg till datakälla”.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: