Massor med diagram

Diagram av olika typ kanske mest förknippas med ekonomi och statistik, men geodata har ofta attribut som mycket väl kan visualiseras med olika typer av diagram.

I detta inlägg tänkte jag kika på ett plug-in som är på väg till QGIS som påtagligt kommer att förbättra möjligheterna att skapa massor med olika typer av diagram.

Insticksprogrammet kallas ”Data Plotly”, och för de som använder mycket diagram så kanske just ”plotly” är bekant. Kolla bara in https://plot.ly.

Insticksprogrammet använder Python API:et från denna tjänst och det finns andra kopplingar till tjänsten där det exempelvis går att spara ut diagrammen man skapar till plot.ly.

Screenshot at 2017-06-18 10:14:43

Det går även att spara till bild, eller html om man vill det.

Screenshot at 2017-06-18 10:20:58.png

Diagrammen är väldigt dynamiska och flexibla. Väldigt många möjligheter att välja varianter och kombinationer av olika typ. Zooma in och ut, samt på andra sätt interagera med diagrammen är väldigt kraftfullt.

Den synpunkt jag har på insticksprogrammet handlar framför allt om att den enorma interaktion som finns inom diagrammen, saknas mot geometrin i kartan. Det hade varit spännande med ett diagram som även anpassas när man gör urval och panoreringar i kartan. Det går delvis genom att anpassa hur man gör urvalen och sedan manuellt uppdatera diagrammen, men det blir inte riktigt samma sak.

Vill du åskådliggöra statistik i geodata, eller liknande, i diagramform så skall du hålla ögonen öppna efter ”Data Plotly” som kommer till QGIS 3.0.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: