Det bästa sättet att köra Windows 10

Om man nödvändigtvis måste köra Windows 10 så finns det ett säkert sätt som inte förstör skapade partitioner och andra installationer på datorn.

Virtuellt!

Det enklaste sättet är att använda VirtualBox och helt enkelt skapa en rimlig maskin att installera på.

Skärmbild_2017-06-20_08-49-25

Att köra en dator virtuellt i en annan kräver lite extra resurser, men med dagens moderna datorer så brukar det inte vara några större problem. Om man jobbar lite så kan man till och med göra vissa hårdvaruresurser direkt tillgängliga för den virtuella datorn.

Det går till och med att ge den virtuella maskinen tillgång till ett ”andra” grafikkort i värddatorn, om man har mer än ett installerat. Detta kräver ganska mycket i form av stöd i hårdvaran där exempelvis PCI pass-through behövs. Om man gör på detta vis så måste man även se till att det finns en extern monitor inkopplad på det utdelade grafikkortet eftersom det i så fall inte finns ett ”internt” grafikkort som kan visas i ett fönster på värddatorn.

Om man inte kan göra på detta vis så får man se till att utföra det grafikintensiva i värddatorn och bara det som är nödvändigt i den virtuella.

Glöm nu inte att stänga av alla ”spioninställningar”.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det dröjer trots detta inte speciellt lång tid innan jag åter påminns om varför jag tycker illa om Windows 10, då det nyinstallerade systemet vill hämta 4 Gb nya data och uppdatera systemet. Det innebär även att jag måste kontrollera integritetsinställningarna igen då Microsoft ofta struntar i dina tidigare inställningar om dessa inte passar in i vad Microsoft tycker är viktigt.

Webbläsare då? Ja i mitt tycke så är Edge fantastiskt bra på en enda sak:

VirtualBox_Windows_20_06_2017_09_35_49.png

Att hämta installationsfilen för Firefox! En del föredrar Google Chrome, men Firefox är Open Source och version 54 har tagit ett rejält kliv framåt jämfört med Chrome. Edge? Nej tack! Jag har stängt av integritetsinställningarna en gång, jag behöver inte bjuda på Internetanvändning via Edge!

”Crap Ware”

När man klickar på ”start” så ser man mängder av skräpprogram med spel och annat som man sannolikt inte vill ha på datorn. Om man försöker avinstallera så finns det i många fall ingen normal möjlighet att avinstallera dessa.

VirtualBox_Windows_20_06_2017_10_21_33.png

Exempelvis ”Xbox” vill inte Microsoft att du skall Avinstallera. Men här skall jag visa hur du ändå kan avinstallera dessa program och göra systemet lite mindre ”crapigt”.

Börja med att starta PowerShell i Administratörsläge. Tryck bara på ”Start”, skriv in ”powershell”, högerklicka på ”Windows PowerShell” och välj ”Kör som administratör”.

Vill du avinstallera Xbox så skriver du in följande för att söka reda på programmet:

get-appxpackage|findstr Xbox

Notera att sökningen efter textsträngen ”Xbox” är känslig för stora och små bokstäver. Om du inte hittar det du söker efter så kan du prova med enbart get-appxpackage vilket ger en lååång lista med alla program.

VirtualBox_Windows_20_06_2017_10_33_18.png

Just för Xbox så hittar jag tre namn, så jag väljer den som heter ”XboxApp”. Här markerar jag texten vid ”PackageFullName” och kopierar denna (tryck Enter). Sedan skriver jag in ett nytt kommando:

remove-appxpackage -package Microsoft.XboxApp_29.30.2001.0_x64__8wekyb3bbwe

Och därmed är Xbox avinstallerat!!!

Nu är det bara att gå igenom listan med installerade program och avinstallera det man inte vill ha. En del går inte att ta bort då de är en integrerad del i operativsystemet.

En del program är lite ”trixiga” att hitta. På svenska finns exempelvis ”Film&Video”, men denna kommer man inte att hitta i listan. Söker du däremot efter ”Video” så kommer du att hitta ”ZuneVideo”, och om du avinstallerar detta så försvinner ”Film&Video”.

Varför installerar jag Windows? Det tar vi i morgon.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: