S.1253 – slutet för Open Source GIS i USA?

Det har förekommit ganska mycket tjatter i sociala media rörande ett lagförslag (”bill”) vid namn ”Geospatial Data Act of 2017”. Många är upprörda, men vad betyder det? Och berör det oss?

Varför skriver jag om detta? Jo det fanns ganska många upprörda röster i sociala media som beskrev detta lagförslag som slutet för GIS tjänster i USA, i alla fall om man vill ha federala myndigheter som kund.

När jag försöker läsa lagförslaget, vilket inte är enkelt, så kan jag inte riktigt förstå vad det är som är upprörande då det mesta låter ganska sunt. Tydligen så är det så att man hänger upp detta lagförslag på något som heter ”Brooks Act – 1972”.

I denna så begränsas federala myndigheter till ”licensierade” arkitekt- och ingenjörsfirmor för ett antal tjänster, vilka i och med Geospatial Data Act utökas till allt ”geo”. Det skall tydligen vara en ganska begränsad skara företag som är licensierade, och som det av ett eller annat skäl är svårt eller problematiskt att bli del av.

Så, om man har en briljant idé rörande GIS tjänster, som man kanske baserar på öppen källkod, så kan det stöta på hinder att sälja denna tjänst till amerikanska myndigheter. Det kan exempelvis vara användandet av öppna licenser i sig som gör att det blir en låsning i processen. Ett kommersiellt företag kanske inte kan använda öppen källkod av vissa licenstyper och du kan inte vara licensierad om du inte är ett kommersiellt företag…

Nu vet jag som sagt inte om dessa upprörda personers oro är befogad, men om vad som sägs stämmer så kan det bli konsekvenser även för oss.

Vill svenska företag och/eller konsulter verka på den amerikanska marknaden så kanske man behöver vara licensierad, vilket enligt somliga är problematiskt.

Det andra sättet som vi kan beröras är om Sverige tar efter USA när det gäller lagstiftning. Här är jag däremot inte speciellt orolig då detta sannolikt skulle beröra EU och rätten till fri rörlighet för varor och tjänster. Där har EU till skillnad från USA (och i en del fall i ren konflikt med dom) visat på vikten av oberoende och öppenhet.

De som försökt analysera lagförslaget lite djupare har identifierat sektion 11 som speciellt problematisk. Det är här det handlar om att använda den privata sektorn. En synpunkt från dessa källor är att denna sektion stryks, men att lagförslaget i övrigt kan gå vidare.

Vad tror du? Är S.1253 slutet för entreprenörer inom GIS i USA?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: