”POP” OS

System76 är ett företag dedikerat till att ta fram och sälja datorer med Linux installerat. Nu är deras senaste nyhet att de även kommer att skicka med ett eget operativsystem. Detta kikar jag närmare på i detta inlägg.

De har valt att kalla distributionen för ”Pop_OS” och för närvarande är den baserad på Ubuntu 17.04.

VirtualBox_pop-os_30_06_2017_20_53_04

Det är Gnome som skrivbordsmiljö, vilket vi kommer att få se betydligt mycket mera av i och med att Ubuntu släpper Unity och satsar på just Gnome.

Det är en ”alpha” release som man kan hämta på https://system76.com/pop och den skarpa distributionen släpps den 19 oktober, vilket är ungefär när Ubuntu släpper 17.10. Vi skall nog inte räkna med att ”pop” kommer att vara baserat på något annat än 17.04.

VirtualBox_pop-os_30_06_2017_21_03_58.jpg

Det finns en ganska trevlig välkomstfunktion där man kan sätta upp systemet som man vill ha det första gången man startar. Exempelvis är här den mest omfattande lista med nätkonton jag sett. Smidigt och man säkerställer att alla konton hanteras samlat och säkert.

VirtualBox_pop-os_30_06_2017_21_07_52.jpg

Exempelvis går det här att ange ett ”företagslogin” med domän och användarnamn, vilket säkert är uppskattat där man använder kerberos (exempelvis Microsoft AD, men även MIT och KTH/Stockholms Universitet).

VirtualBox_pop-os_30_06_2017_21_15_36.jpg

Såhär direkt så känns det väldigt mycket som standard Ubuntu Gnome, med lite kosmetiska ändringar. Exempelvis så finns det speciella teman för alla inställningar och dessa kommer i varianter med ”dark”, ”slim” och ”slim-dark” förutom standard ”pop”.

Det är en väldigt ”pang på” distribution som är väldigt enkel att komma igång med. Åter igen lite som vanliga Ubuntu. Det ser väldigt trevligt ut med de teman som finns med som standard och Gnome passar perfekt till detta.

Qt applikationer som QGIS renderas däremot inte perfekt, men…

Qt applikationer i Gnome

För att få Qt applikationer som QGIS att se bra ut i Gnome så är det egentligen fråga om att Qt utvecklarna skall aktivera en GTK variabel i sina koder. Men det går att komma runt detta genom att välja ett anpassat tema för Qt.

Jag installerar adwaita-qt:

sudo apt install qt5-default
git clone https://github.com/MartinBriza/adwaita-qt
cd adwaita-qt
mkdir build
cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX:PATH=/usr ..
make
sudo make install

därefter kan man byta tema globalt till Adwaita (Gnome standard), eller applicera temat i programstartarna för Qt applikationerna genom att lägga till -style adwaita. Det senare fungerar inte som jag vill med QGIS.

Det skall även gå att lägga till style=adwaita på en egen rad i /etc/xdg/Trolltech.conf. Inte heller detta tycker jag verka fungera. Hur som helst. Att sätta Adwaita som standard tema fungerar med QGIS, men inte med vlc (en annan Qt applikation), så problemet kvarstår i huvudsak: Om inte Qt applikationer skapas förberedda för GTK miljöer, så ser de inte likadant ut som applikationer som inte är Qt!

QGIS är dock förberedd för GTK. Det går att ställa in temat i inställningarna och då kommer det ganska väl överensstämma med resten av programmen, men det blir inte riktigt 100% perfekt.

 

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: