Vintageinspiration

I detta inlägg använder jag en ruta från en vintage serietidning (som ritats om och färgjusterats) som inspiration för en karta. Det behöver inte vara en serietidning, utan kan handla om vilken typ av bild som helst som i färg och stil har en känsla som man vill föra över till en karta.

8223847465_e1d8479e5c_o

Jag kommer att använda Lantmäteriets vektordata (cc by) och inte enbart använda färgerna i bilden, utan även försöka få in lite av stilen också, så långt det går. Jag använder inte alla vektorlager utan fokuserar på markytor, marklinjer, hydrografi och infrastruktur som exempelvis vägar och byggnader.

rect4203-3-6-7-5-5-0-7.png

Även om nu paletten ser bra ut i bilden, så kan man behöva jobba lite med den för att den skall passa på en karta. I en karta finns så mycket nyanser och annan information som hör hemma i bakgrunden, och som inte existerar på samma sätt i bilden.

Genom att ”plocka” färgerna från bilden, framför allt de som inte är så intensiva så kan man skapa en anpassad palett baserad på dessa. Färgen på klänning, ögon och läppar låter jag vara (till höger) och agera som eventuella accentfärger. De övriga justerar jag så att de får en gradvis förändring av ”ljusheten” (luminans). Detta ger mig en bredare palett att jobba med.

Skärmbild_2017-07-18_10-23-26.png

Markytor och byggnadspolygoner färgsätter jag med denna palett, och jag lägger till en grön (-ish) färg för att ge skog en svag grön ton som inte påverkar paletten i övrigt speciellt mycket.

Under arbetet så kan man behöva gå tillbaka och göra små justeringar, men så länge man håller sig till väldigt ljusa färger i bakgrunden så brukar det fungera ganska bra.

Sedan är det bara att ”klä på” kartan med mer och mer information. Kanske en kantlinje runt några typer av ytor, en förskjuten skugga här och en slumpmässig ”fläck” där…

När det gäller linjer så är jag en stor förespråkare av att använda mått i ”kartenheter”, det vill säga att en väglinje inte är 3 pixlar bred, utan 10 meter bred! Detta tar lite extra kraft av datorn för att rita ut, men det blir mycket snyggare i flera skalintervall och man får betydligt bättre kontroll med stöd av den inbyggda funktionen för antialiasing.

Skärmbild_2017-07-18_13-32-46.png

Det blir som sagt inte ”exakt” som bilden, utan denna fungerar framför allt som inspiration och grund för paletten.

Vill man så kan man dock fixa lite i layouten så att det blir fler kopplingar…

comic_nassjo.jpg

Jag har nu inte använt exempelvis accentfärgerna. Det kan man spara till sådant man vill framhäva lite extra på kartan.

Det jag skulle vilja få till lite bättre är mer slumpmässiga strukturer med fläckar och linjer som påminner om kartan. Detta blir dock snabbt ganska avancerat om man inte vill att det skall vara mönster som upprepar sig, men ändå behålla lite kontroll. Jag provade, men eftersom det bara gav intryck av att vara ”mekaniskt” ritat så tog jag bort detta. Det är ofta det som är tricket med en karta som inte riktigt ”klickar”. Något behöver tas bort!

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: