Integrera Pythonskript i QGIS

Jag skapade för inte alls länge sedan ett pythonskript för att generera ”norreferensgrafik” i SVG format, som skulle kunna användas i exempelvis QGIS layouter för att tydliggöra skillnaden mellan grid-norr, geografisk- och magnetisk norr.

Den som inte är så bekväm med att skriva pythonkommandon kommer i detta inlägg att få hjälp.

Jag har skrivit om skriptet till en ”QGIS version” som direkt kan fungera som processverktyg. Detta verktyg har jag placerat i mitt ”resursdelningsbibliotek”. Du kan komma åt detta genom insticksprogrammet ”QGIS Resource Sharing”.

Skärmbild_2017-07-26_09-23-02.png

Väl installerat så lägger du till en ”source” till mitt bibliotek (https://github.com/klakar/QGIS_resources.git). Under ”Settings” väljer du ”Add…” och fyller i formuläret.

Skärmbild_2017-07-26_09-25-25.png

Det namn du angav kan du sedan söka efter under ”All”, markera och välja ”Install”.

Detta ger dig flera nya verktyg, där det även ingår ”Generate North Reference Graphics” i verktygslådan (processing toolbox – Ctrl-Alt-T).

Skärmbild_2017-07-26_09-28-44.png

Verktyget är ett gränssnitt mot skriptet och det går att använda tillsammans med andra verktyg i den grafiska modellbyggaren, men det lägger inte till några bilder automatiskt till en eventuell layout. Den fil som skapas kan däremot enkelt läggas till manuellt som vilken bild som helst i layouten.

Skärmbild_2017-07-24_19-20-53

Som tidigare så kan du modifiera skriptet om du vill ha ”svenska” beteckningarna på texterna. När du installerat verktyget så finns det i din hemmakatalog under .qgis2/processing/scripts/, bara att öppna i en texteditor och redigera…

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: