WebODM, på riktigt!

I detta inlägg så installerar jag WebODM på en fysisk server! Jag tänker ha den stående på ett litet nätverk där vem som helst med ett konto kan ”tanka upp” sina drönarbilder och konvertera dessa till geodata. Detta är speciellt användbart nu när den nya ”Drönarlagen” trätt i kraft (länk).

Nu verkar det dessutom som att det går att få fram höjddata i form av rasterbilder, vilket inte gick senast jag testade WebODM, så det blir även ett litet test av hur det fungerar just nu.

Installationen skulle kunna vara, ursäkta uttrycket, ”snorenkel”. Men problem i skriptfilerna, där en del var stavat felaktigt och man behövde lägga till kommandon, gör den metoden lite svårare… (att köra manuellt med: sudo ./webodm.sh start fungerar dock som vanligt).

Jag använder en äldre DELL server som med dagens mått inte är speciellt märkvärdig, men den har Xeon processor och ECC minne, och eftersom användarna är begränsade så skall det nog räcka till. Man behöver dessutom inte ha bråttom att bearbeta bilderna, och eftersom det är en dedikerad server för just detta så belastar man heller inte klienterna med beräkningar, så där kan man arbeta med annat.

(Fy vad servrar väger mycket och som dom dånar med alla fläktar!!!)

Ubuntu Server 16.04.2 LTS är vad jag börjar med. Ett USB minne görs bootbart med ISO filen från Ubuntu.com.

Det enda som inte är ”standard” vid installationen är att jag väljer att lägga till OpenSSH Server, så jag kan ställa den ”dånande” burken någon annanstans än där jag sitter och jobbar!!!

Innan jag fortsätter så passar jag på att uppdatera servern med de senaste patcharna och säkerhetsuppdateringarna.

Sedan är det installation av WebODM, vilket sköts av ett skript som körs igång med följande kommando (obs lite redigering nödvändig):

git clone https://github.com/OpenDroneMap/WebODM
wget https://raw.githubusercontent.com/OpenDroneMap/WebODM/master/contrib/ubuntu_1604_install.sh
sh ubuntu_1604_install.sh

Det som behöver fixas är att även installera ”python-pip”, samt att se till att den hämtade ”git” katalogen heter likadant som vad som står i skriptet… I mitt skript stod det ”webodm” med små bokstäver, men det som hämtades var ”WebODM”.

Detta installera bland annat Postgres med PostGIS och skapar databaser för WebODM. Här använder man ”postgres/postgres” som användare och lösenord för att hantera databasen. Jag vågar inte riktigt ändra detta just nu, innan jag tagit reda på mer om hur WebODM använder PostGIS, så att jag inte ”sabbar” något. Det är lämpligt att byta lösenord för databasadministratören, speciellt om man skall ha servern tillgänglig på ett öppet nätverk.

Sedan är det bara att peka en webbläsare på serverns IP-adress och port :8000. Skapa projekt, ladda upp bilder och köra igång beräkningarna. Resultaten kan man sedan ladda hem i olika format via ”Dashboard” portalen. Det går även att förhandsgranska data i såväl 2D som 3D direkt genom webbläsaren.

Skärmbild från 2017-08-04 00-34-16

Jag skall direkt säga att den här servern INTE är speciellt snabb, och en beräkningsintensiv uppgift som det här är bättre lämpad för datorer med betydligt bättre prestanda (många trådar och mycket ram). Men om man inte måste ha resultatet ”direkt” utan det är ok att köra igång det innan man slutar för kvällen, så är det oftast klart morgonen därpå. Hmm, kanske skulle en AMD Ryzen 7 1700 med 16 trådar vara ett bra utgångsläge för en WebODM server. Kostar inte extremt mycket heller…

Observera att den nya drönarlagstiftningen inte medger flygning, överhuvudtaget, inom förbuds och restriktionsområden runt flygplatser och skyddsobjekt (vissa). Det innebär i teorin att det till och med är förbjudet att flyga inomhus på dessa platser. Transportstyrelsen vill ha en förändring av lagen så att flygning på starkt begränsad höjd skall bli tillåten även innanför dessa områden, men den förändringen kommer sannolikt att dröja ett tag ännu. Dessutom så är det på gång regler inom EU för att harmonisera lagstiftningen inom EU, vilket inte bara kan påverka detta, utan även nu gällande lagstiftning.

Annonser

Taggar:

One response to “WebODM, på riktigt!”

  1. Lunken says :

    Kul… får man vara med? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: