Släktforska med öppna data

Då har Lantmäteriet släppt några historiska ortofoton som öppna data, och det här kan vara väldigt användbart för alla släktforskare i (och utanför) Sverige.

Nu är det ju inte enormt gamla data som det handlar om, men även om det ”bara” är 50 år gamla bilder, så är det den bästa samling heltäckande bilder över Sverige som inte är helt bebyggda med modern infrastruktur.

Skärmbild_2017-09-04_18-55-04.png

Upplösningen är inte jättehög, men för torp eller gårdar så bör exempelvis hussamlingar, men framför allt utsträckningen på odlad mark gå att se ganska väl.

För att hämta dessa bilder så behöver man ett inloggningskonto från Lantmäteriet, vilket är gratis (länk). Sedan kan man använda webbläsaren, eller ännu hellre en ftp-klient som FileZilla (hämta gratis).

Skärmbild_2017-09-04_18-52-27.png

Jag har inbyggd ftp-klient i min filhanterare så jag behöver inte ett speciellt program. Du kan prova om det fungerar för dig också genom att skriva in adressen ftp://download-opendata.lantmateriet.se i adressfältet. Det är enklare med en ftp-klient än via webbläsaren eftersom det snabbt blir många filer att hämta om man är intresserad av ett större område.

För att hitta vilka filer man skall hämta så har Lantmäteriet skapat indexlager i shape-format. Dessa filer kan man öppna i QGIS och med hjälp av dessa är det lätt att hitta rätt benämning på de filer som skall laddas ner.

Skärmbild_2017-09-04_19-20-31.png

I bilden ovan har jag gjort indexlagret lite transparent och lagt till en etikett med attributet ”BK”.

När man hämtar bilderna så skall man tänka på att det kan behövas mer än endast själva bildfilen (*.tif). Alla filer heter dock likadant och är du osäker så hämta alla med samma namn. För QGIS så behövs bara *.tif filen för att bilden skall visas korrekt.

Kombinera gärna bilderna med Lantmäteriets övriga öppna data, exempelvis deras WMTS tjänst online, som jag för övrigt gjort ett plug-in för till QGIS (sök efter LM Open Data i plug-in katalogen).

Vill man veta lite mer om varje del av bilderna så finns det även ytterligare shape-filer med metadata.

Skärmbild_2017-09-04_19-52-59.png

Här kan man exempelvis få reda på en ungefärlig fototidpunkt och flyghöjd.

Lantmäteriet jobbar med någon form av tjänst som skall förenkla användningen av dessa data, men är du bara lite van vid QGIS så kommer du inte att ha några problem att börja kika på dessa bilder redan nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: