Qt desktop för QGIS?

Om nu Ubuntu skall sabba Gnome för mig (se föregående inlägg), så kanske jag skall titta runt lite mera än bara till Xubuntu.

Lubuntu är en annan, ännu lättare, distribution baserad på Ubuntu, fast med LXQT som skrivbordsmiljö. Ja, alla som inte kör Linux, man kan ha massor med olika skrivbordsmiljöer på en Linuxdator. Jag förstår att det kan verka förvirrande, men det är en av alla fördelar med Linux. Du kan själv välja din skrivbordsmiljö och i vilken grad du vill kunna anpassa den.

Lubuntu finns även den som Beta2 att hämta från https://wiki.ubuntu.com/ArtfulAardvark/Beta2/LubuntuNext. Vill du ha mer officiell information och stabila distributioner så kan du kolla in http://lubuntu.net/.

Skall man vara noga, så är detta Lubuntu Next! Det är den första Lubuntu med LXQT i stället för LXDE. Varför är detta intressant? Jo, i stället för gtk 2 (som är på väg att falla för åldersstrecket) är systemet baserat på Qt, som QGIS.

VirtualBox_Lubuntu1710_01_10_2017_19_02_35

Snabbt, enkelt att installera och nystartad tar den upp 225 MB av minnet!! Ingen resurstjuv med andra ord. Det betyder dock att det är färre finesser och ”snygga” animationer och effekter i skrivbordsmiljön.

Man har även fokuserat på mindre resurskrävande program som standard, men Libre Office är av senaste modell, även om många andra program jag brukar använda saknas.

Så, kan jag få de program jag är van vid?

VirtualBox_Lubuntu1710_01_10_2017_19_17_49

Det är inte ”bleeding edge” versioner av paketen i standard repositoryt, men för de flesta program jag testar är det en eller två buggfixar efter, max. Undantaget för mig är QGIS, som trots allt är 2.14.18, så det är inte en hopplöst gammal version.

Eftersom det dessutom bygger på Ubuntu och Linux så kan man självklart lägga till flera programbibliotek och installera det man behöver, men med lite mer jobb.

Gtk baserade miljöer (som Gnome) är ganska enkla att ställa in så att Qt applikationer (som QGIS) ser bra ut. Qt miljöer (som LxQt) är sämre på att göra motsvarande med Gtk applikationer (som Gimp). Programmen kan köras utan problem, men de följer inte de tema man ställer in i miljön (i-landsproblem).

Jag är van vid en lite mer… snygg, startmeny, men den här duger. Det finns annat som känns konstigt vid första anblick, men det kan man vänja sig vid. Jag säger det igen: 225 MB RAM vid uppstart!!! Gnome 3 ligger närmare 1 GB, och Windows 10 på runt 1.3GB.

LubuntuNext är spännande och vem vet med lite tweaks och anpassningar så skulle det fungera. Men jag är nog lite för bortskämd med lite ”snyggare” skrivbordsmiljöer. Det finns dock mängder att testa, så det tror jag att jag skall göra. Budgie har jag kikat på tidigare, och dom skall också byta till Qt, det kanske vore något?

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: