Karta över Naturreservat

Jag tänkte avsluta veckan med en karta baserad på tekniker jag inledde veckan med.

Det blir inte exakt som jag skulle önska, då de texter jag skulle vilja använda är ”copyrightade”, så det blir det näst bästa Wikipedia i stället. Jag går heller inte in i superdetalj för att göra en helt produktionsfärdig produkt, men det blir ganska ”najs” ändå.

Min karta kommer att vara en A4 och skalan hamnar runt 1:15 000, så det är lite drygt vad som är lämpligt med Lantmäteriets öppna data, men det är vad jag har att tillgå, så det får duga.

Skärmbild från 2017-10-02 11-08-56.png

Det är inte lönt att försöka använda WMTS tjänsten så det blir terrängkartans vektorlager som jag använder, men jag behöver modifiera stilen något.

Exempelvis så blir texterna för stora i den skala jag vill ha, och jag behöver inte alla texter som finns runt det naturreservatområde jag är intresserad av. Därför gör jag ett urval av de textpunkter jag vill använda och sparar dessa i ett GeoPackage tillsammans med min projektfil.

Naturreservat är ett linjelager, där jag väljer ut de linjer jag är intresserad av och sedan använder jag ”Lines to Polygon”.

Skärmbild från 2017-10-02 11-13-49.png

Eftersom jag gjort ett urval i lagret så körs processen enbart på detta urval. Jag bryr mig inte om att spara till fil, utan låter resultatet vara ett temporärt minneslager.

Skärmbild från 2017-10-02 11-16-18.png

Lagret snyggar jag sedan upp med ”Dissolve” som skapar en sammanhängande polygon att jobba vidare med.

Den resulterande polygonen sparar jag i samma GeoPackage som mina texter, så har jag alla projektdata på ett och samma ställe. Stilen blir självklart en vit inverterad polygon med effekten ”intern skugga”. Jag sätter även en lätt transparens på polygonlagret för att omgivande karta skall lysa igenom något.

Skärmbild från 2017-10-02 11-28-22.png

För rubriken väljer jag ett lämpligt typsnitt och skriver allt innanför en

tag. Sedan använder jag <style></style> för att sätta text-shadow: 2pt 2pt 4pt rgba(0,0,0,0.7);

Jag använder rgba för att få till lite extra transparens på textskuggan, vilket jag tyckte passade bättre i det här fallet.

En lite logotyp i nedre högra hörnet och en tillskrivningstext är också bra att ha. Då jag inte skriver ut några koordinater så tycker jag inte att jag behöver någon information om koordinatsystem och projektioner, det är heller inte nödvändig information för den tänkta målgruppen (turister). Däremot är en skala lämplig, så det lägger jag till.

Det finns bra texter på såväl kommunens hemsida som hos länsstyrelsen om dessa naturreservat, men båda har copyright på dessa, och då vill jag inte använda dem. I stället för att ”hitta på något” så tar jag i stället texter från Wikipedia, vilket går bra så länge jag hänvisar till källan (tillskrivningen). Lantmäteriet har ju ändrat sin licens så att man inte behöver tillskriva dem när man använder deras data, men det gör jag ändå här eftersom jag kan.

skurugata_klinten.jpg

Det sista jag lägger till är en höjdskuggning baserad på Lantmäteriets öppna data. Det hade varit mera lämpligt att använda data med högre upplösning, men det har jag inte tillgång till. Höjdskuggningen blandas med kartan med ”Multiplicera”, och jag justerar ljus och kontrast något, samt övergripande transparens för att få till önskad effekt.

Kartan ovan är inte perfekt, men med bättre data, lite mer utförliga texter och kanske en bild eller två, så skulle den nog kunna användas för att informera besökare vid naturreservatet. Redan nu är den användbar och med data enbart från öppna källor. Samma mall kan sedan användas för att göra motsvarande kartor över kommunens alla naturreservat, och därmed få ett enhetligt intryck vid en informationstavla på turistbyrån.

 

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: