Cool karta, går det att fixa i QGIS?

Via twitter (bilden nedan) så hittade jag ett inlägg av Katie Kowalsky (@KatieKowalsky) med en intressant karta från 1960. Det som intresserade mig var framför allt stilen med uppdelade fält över kartan, och jag började fundera om jag skulle kunna återskapa en liknande stil med QGIS.

Skärmbild_2017-10-03_11-39-58.png

Och det är det dagens inlägg går ut på.

Det kommer inte att bli exakt likadant, men det var inte syftet heller. Bara att testa något nytt gör att man lär sig massor på vägen. Inte heller den här gången fungerade allt som jag förutsett, men resultatet i slutändan blev ändå en massa lärdomar.

Jag vill kunna tillämpa stilen på valfri karta och region, så det spelar inte så stor roll vad jag använder i bakgrunden, men en världskarta blir väl ett bra startläge.

Jag tänker mig att jag utgår från ett punktlager där punkterna utgör ”naven” i strukturen. Då kan jag mera fritt placera ut dessa om jag vill det, vilket kommer att ge ett mer ”kaotiskt” intryck. Ett mer strukturerat punktlager ger däremot ett mer strukturerat intryck…

Skärmbild_2017-10-03_11-57-14.png

Jag behöver två lager till att börja med. Förutom ett punktlager så behöver jag en polygon som finns innanför punktlagrets utsträckning. Det fungerar även om det är utanför, men jag vill inte att resultatet skall ha en ”ram” (du förstår lite senare).

Processen går ut på att:

  1. Knyt ihop alla punkter med linjer.
  2. Skapa en buffert på lämpligt avstånd från dessa linjer.
  3. Klipp bort detta område från polygonen.
  4. Dela polygonen i singelpart.
  5. Stilsätt.

Jag har inte hittat något verktyg för att knyta ihop punkterna till linjer, så då får man göra ett eget.

Skärmbild_2017-10-03_12-27-39.png

Skriptet skapar en lista med punkter, som sedan loopar två varv för att skapa en linje från varje punkt, till alla andra. Skriptet kan sedan användas i en modell tillsammans med andra verktyg som jag kan använda.

Skärmbild_2017-10-03_12-26-55.png

Jag fick tyvärr inte ”cut” att fungera, så från det steget fick jag göra det manuellt med ett verktyg från ”Digitizing tools”, som är ett plug-in. Lite mera tid så skall det nog gå att hitta problemet med modellen, men jag kunde inte få något ”cut” verktyg att fungera som jag ville, ens manuellt.

Nåja, konverteringen till singelpart fungerar, men det spelar inte så stor roll när steget före kördes manuellt. Slutresultatet blev i alla fall ett polygonlager med separerade polygoner som jag kan jobba vidare med.

Skärmbild_2017-10-03_13-19-49

Lite gradientformfyllning, transparens, blandningseffekter och fritt experimenterande så blev resultatet, ingenting som liknar förlagan… Men det var som sagt inte syftet heller.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: