Diagram i QGIS 3

Ett riktigt spännande nytt insticksprogram för QGIS 3 är ”DataPlotly”. Det är ett tillägg som ger tillgång till mängder av diagram baserade på D3 direkt i QGIS gränssnittet.

GIS är tabeller och statistik! Denna typ av data kan förutom geografiskt även presenteras i diagram. Kombinationen med karta och diagram är otroligt kraftfull när man skall analysera olika typer av data.

Jag har inte hunnit sätta mig in i tillägget i detalj, men jag har i alla fall börjat nosa på möjligheterna. Nästa år är dessutom valår, och då kommer jag definitivt att använda detta tillägg för att kika på statistik. Tills vidare så får valresultatet från 2014 duga som exempel.

VirtualBox_QGIS 3.X Master_10_12_2017_09_43_47.jpg

Verktygspanelen går att docka eller flyta fritt. Den består av flera flikar med inställningar och presentationer. Diagramfliken kan närmast liknas vid kartans kanvas, dit man kan ”skicka” olika diagramtyper. Man skapar ett diagram åt gången och när man är klar så kan man gå vidare och lägga till flera diagram. Om man går vidare, så kan man inte gå tillbaka och ändra ett redan utritat diagram. Det enda sättet att ”ångra” blir att rensa hela ritytan och börja om. Detta skulle kunna vara en förbättring på sikt, men tills vidare så får man försöka vara förutseende och planera sina diagram om man vill använda flera serier på varandra.

Om man ”bara” tittar på en serie i taget så är det däremot inga problem. Se bara till att rensa eller uppdatera när du gör förändringar.

Det är en väldigt bra hjälp inbyggd i panelen. Jag har översatt verktyget till Svenska men jag har inte gett mig på hjälpfilen, vilket den som är intresserad gärna får hjälpa till med via Transifex (DataPlotly).

VirtualBox_QGIS 3.X Master_10_12_2017_10_02_52.jpg

Låddiagram, spridningsdiagram, linjer, staplar, pajdiagram med mera är möjliga att framställa med tillägget. Att hitta något som passar i olika situationer är därför ganska sannolikt.

Diagrammen är sedan helt interaktiva, vilket betyder att man kan zooma, panorera och visa etiketter med mera i diagrammen som skapas. Det går även att exportera diagrammen som html eller bild. Bilden blir exakt som den visas i panelen, medan html filen fungerar precis lika interaktivt som diagrammet i panelen. Detta är perfekt för att använda i en presentation eller som del i ett analysresultat på en webbsida.

Jag är inte färdig ännu…

Detta är så här långt ett fantastiskt verktyg för att analysera stora mängder data i diagramform, men det är inte allt DataPlotly kan användas till.

Diagrammet är integrerat i QGIS, vilket även innebär att det går att göra urval i diagrammen, som även görs i kartan.

VirtualBox_QGIS 3.X Master_10_12_2017_10_17_00.png

Funktionen påverkas av vilken diagramtyp man valt, men ger ännu ett verktyg för att analysera data geografiskt. Jag har inte hittat någon funktion som gör tvärt om, det vill säga markerar data i diagrammet som man väljer i kartan, vilket skulle vara användbart i en del situationer.

Det finns inbyggda statistikfunktioner i QGIS, där det till och med går att skapa vissa diagramtyper, men DataPlotly är i en helt annan division. Har du geografiska data med attribut av statistisk karaktär, så är DataPlotly helt självskrivet! Jag har inte sett den här typen av kraftfulla verktyg för statistik integrerade i något GIS-verktyg på det här sättet tidigare. Jodå, det finns plugin för kommersiella program och GIS-portaler, men det här är Open Source, och i allt väsentligt minst lika bra.

Etiketter:, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Skiftbyte vid styrpulpeten | Geosupportsystem - 18 april, 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: