Ny (enklare) Drönarlag

Från 1 Februari 2018 så förenklas drönarlagen. Den var tidigare väldigt tydlig, men omfattande och väldigt begränsande. Nu blir lagen mer tillåtande, men inte längre lika tydlig. Vi får därför se när domarna börjar falla hur lagen skall tolkas.

Skärmbild_2017-12-26_09-01-51.png

Det som mest påtagligt påverkar hobby- och kommersiell drönarfotografering är att samtliga drönare under 7 kg är undantagna från tillståndsplikten (kategori 1). Det spelar heller ingen roll om det är för privat bruk eller jobb. Undantaget gäller så länge man flyger inom synhåll och under 120 meters höjd.

https://transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/Obemannade-luftfartyg-UAS/nya-regler-for-dronare/

För användning inom kontrollerat luftrum (kontroll zon) är det också nya regler. Inom dessa områden där det tidigare inte var tillåtet att flyga alls, får man nu flyga på upp till 50 meters höjd, men inte närmare än 5 km från landningsbanan.

Som vanligt är dessa regler förknippade med undantag och tillägg, så det bästa är att själv läsa och sätta sig in i de nya reglerna.

Jag kommer dock att flyga mina drönare betydligt mera än tidigare med stöd av de nya reglerna.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: