Stamen Style (-ish)

Jag fortsätter på förra inlägget och lägger till ett lager med vägnät. Här försöker jag få till en stil som något påminner om Stamen Watercolor, men helt är byggd med QGIS stilegenskaper.

Allt baseras på markörlinjer och ett visst mått av slump. För det första så får man bestämma sig för vilken skala man vill anpassa till. Det går att göra på andra sätt, men jag tycker att detta är enklare än att låta skalan styra hur symbolerna ser ut.

När jag bestämt mig för skalan så är nästa steg att bestämma sig för lite grundstorlekar för de punktmarkörer som skall utgöra väglinjerna.

Jag väljer att göra grundsymbolerna mellan 150 och 300 meter stora, och storleken bestäms med funktionen rand(150, 300) som datadefinierad åsidosättning för storleken.

Dessa punkter placeras sedan med 150 meters intervall, vilket teoretiskt innebär att linjen som skapas kan vara allt från 1 meter till 300 meter bred.

Skärmbild_2017-12-30_17-40-04.png

Rejält inzoomat kan det se ut som i bilden ovan. Ytterligare ett lager baserat på samma princip, fast med andra avstånd och en röd färg placeras bakom detta lager.

Skärmbild_2017-12-30_17-44-45.png

Här är markörerna mellan 400 och 600 meter stora, men med 300 meters intervall för att inte minsta bredden skall bli för liten.

Effekten av det som i bilderna ovan ser ganska konstruerat ut blir helt annorlunda när man zoomar ut lite.

Skärmbild_2017-12-30_17-47-21.png

I bilden ovan så använder jag sjöar från förra inlägget, men det går ju att använda sig av en textur med vattenfärger för land och sjö i stället vilket påminner mer om Stamenstilen.

Då kan det bli såhär fräckt.

cooolt.jpg

Klicka på bilden för högre upplösning.

Texturer, blandningslager, datadefinierade åsidosättningar, geometrigeneratorn och slumpgenerering kan skapa väldigt häftiga kartor i QGIS. Väldigt mycket av detta är dessutom unikt för QGIS och går inte att göra på samma sätt i andra GIS.

[Uppdatering]

Har även gjort en video om detta på engelska.

Etiketter:,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fler häftiga stilar… | Geosupportsystem - 12 mars, 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: