När kommer QGIS 3?

Nej! Det finns ännu inget fastställt datum för när QGIS 3 kommer att släppas (edit: men skriv in 23 Februari i kalendern). Det finns däremot en mängd synpunkter och funderingar man bör känna till för att förstå varför det dröjer och vad man kan förvänta sig när programmet släpps.

För det första. QGIS 3 är en enorm uppdatering av QGIS! Det kommer att finnas fler buggar än vanligt som inte upptäcks före release. Som vanligt så kommer det att släppas ”bugg-fixar” (typ 3.0.1, 3.0.2 etc) regelbundet efter release. Man skall därför vara försiktig med uppgradering till 3.0, framför allt i produktionsmiljöer, innan man testat alla nödvändiga arbetsflöden.

Nästa LTR (long term release) kommer att ha versionsnummer 3.2.x (där x sannolikt är närmare 10 än 1). För professionell användning av QGIS så kan man därför inte rekommendera en uppgradering förrän då. Man bör dock börja prova arbetsflöden så snart som möjligt, vilket kommer att underlättas så fort QGIS 3.0 släpps.

QGIS 3 har fortfarande ett antal (ett litet antal) ”kritiska” problem som måste åtgärdas innan release. Det finns sedan en mängd kända buggar som bör åtgärdas, men detta kostar pengar. Det finns fortfarande en chans att gå in och stötta denna buggfixning finansiellt om man kan, vilket eventuellt kan skynda på release, men framför allt reducera antalet kända buggar.

När kan vi då förvänta oss en release? Tja, det är som sagt inte bestämt, men det finns två grundläggande alternativ:

  1. Vänta tills grunden är stabil och de flesta kända buggarna är åtgärdade. Detta kan göra att release dröjer en till flera månader.
  2. Vänta bara in kritiska fixar och släpp 3.0 så snart som möjligt, även om det finns en del kända buggar. Då skulle vi kunna se 3.0 som nedladdningslänk redan i slutet av januari.

Vad är då motiven för alternativ 2? Jo, betydligt fler skulle börja testa programmet. Vilket i sin tur skulle hitta de buggar man inte känner till, vilket skulle snabba på en release av 3.2 LTR. Risken är att somliga blir irriterade över att specifika buggar ställer till problem. Om man väljer detta alternativ så är det därför viktigt att vi användare förstår situationen.

Jag är för en release så snart som möjligt, så länge man kan reducera problem med vanligt förekommande arbetsflöden så långt det går. En lista med återstående kända buggar bör också publiceras tillsammans med releaseinformationen.

Vad tycker du? Hur skall man resonera kring release av nästa generation av QGIS?

Annonser

Taggar:

One response to “När kommer QGIS 3?”

  1. Klas Karlsson says :

    Skriv in 8 Februari i kalendern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: