Anpassa symboler för kartan

Min ”rustika” kartstil i QGIS behöver en uppdatering för tätortssymbolerna! Det fixar jag med anpassade SVG symboler och lite QGIS magi.

Till att börja med så tänker jag mig en gammal ”klassisk” stadsprofil som symbol, vilket lämpar sig att göra i Inkscape (jag är säker på att Adobe Illustrator fungerar lika bra).

Skärmbild från 2018-01-06 15-47-00

Det är väldigt smidigt att skapa en enkel profil av en stad enligt gammalt snitt med verktygen i Inkscape. Bilden sparas (klippt till utsträckningen) som vanlig SVG. Denna fil måste sedan redigeras i en texteditor för att det skall gå att kontrollera fyllning och färg i QGIS.

Skärmbild från 2018-01-06 15-51-04

Leta reda på parametern ”style” och ta bort den. Lägg sedan till tre nya parametrar:

fill="param(fill) #F00" stroke="param(outline) #000" stroke-width="param(outline-width) 1"

Spara filen igen. Den kan nu användas i QGIS som SVG symbol, och det går att ändra färg och fyllning i inställningarna.

Min gamla karta med städer som polygoner skall modifieras. För detta börjar jag med att skapa en ny lagerstil för tätortslagret som jag kallar ”profil”. Genom att använda olika stilar och spara den gamla stilen som ”standard” så är det enkelt att byta eller gå tillbaka om jag inte blir nöjd.

Den nya stilen anges till ”centroidfyllning” och använder en SVG markör som symbol.

Skärmbild från 2018-01-06 16-33-13.png

Storleken anges som tidigare i kartenheter för att få bättre kontroll och fyllningen är mörkt grå. Detta behövs för att ”multiply” skall ge någon effekt som blandningsläge.

Nu kan man skapa flera olika symboler med olika karaktär och låta attribut för olika lager styra hur dessa används. Jag nöjer mig med att använda samma symbol på textlagret, där jag lägger till symbolen för de texter som representerar tätorter och låter storleksklassen styra hur stor symbolen är när den ritas ut.

Skärmbild från 2018-01-06 16-41-36.png

Lantmäteriets lager med byggnadssymboler skulle nog passa väldigt bra för att skapa anpassade symboler för kartan med den här metoden. Kyrkor, väderkvarnar, golfbanor, med mera går det ju att skapa spännande symboler för som helt kan skräddarsys till stilen i övrigt på kartan. Att välja något som redan finns, som standardsymbolerna, blir ju snabbt tråkigt.

I och med QGIS 3 så kommer det dessutom gå att baka in projektresurser som svg-symboler i den komprimerade projektfilen, eller i den tillhörande projektresursfilen. Då följer resursen projektet och är inte beroende av specialfiler som bara finns på en dator. Mer om detta längre fram.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: