QGIS 3 Wow!

Då är det dags att på allvar börja prova kommande QGIS 3. Utvecklingsversionen kan i och med ”feature freeze” närmast betecknas som en ”beta” eller ”release candidate”, även om dessa benämningar inte används.

Det första intrycket är WOW!!!

Visst har jag testat QGIS master tidigare, men ofta i ett specifikt syfte och det har ofta varit begränsningar eller problem med programmet, men nu är vi som sagt i ett nytt läge.

Det första som slår mig är att jag kan göra väldigt mycket samtidigt, utan att behöva vänta på att något annat skall bli klart. Jodå, utritningen på skärmen kan ske startar om när jag tänder och släcker ett annat lager eller söker efter och lägger till ett nytt, eller ställer in en ny stil för ett annat medan det live-uppdaterar, men… ”damn”!! Det fungerar!! Det blir många utropstecken här men det är befogat.

Något annat som är påtagligt är hur data i datakällor presenteras.

Capture

Det spelar ingen roll om det är en raster- eller vektorfil, zippade filer, GeoPackage eller ESRI fildatabas, allt presenteras som det skall och går att lägga till med ett dubbelklick eller genom att dra och släppa lagret i kartan. Dessutom kan man registrera en uppsjö med webbtjänster som efter registrering är direkt tillgängliga i alla projekt. Att dessutom ArcGIS tjänster går att lägga till från exempelvis en ArcGIS Server precis lika enkelt som OGC tjänster eller GeoNode portaler och PostGIS databaser, gör det inte mindre imponerande. Klick, dra, klart!

Skulle panelen ”Datakällor” inte räcka så är den nya dialogen för att hantera datakällor helt fantastisk. Nu finns det bara en knapp för att lägga till data. Detta har gjort plats för separata knappar för att skapa nya vektordata i GeoPackage, Shape, SpatiaLite eller som minneslager. GeoPackage är dessutom standardformatet för att skapa nya vektordata. ESRI Shape har äntligen förpassats till andraplatsen.

Allt är inte problemfritt, ännu. Exempelvis 3D är spännande, men ha inte för stora förhoppningar i denna version. Jag har ännu inte lyckats starta en 3D vy utan att mötas av ett eller annat problem, speciellt inte med Windowsklienter. Det är resurskrävande och man skall nog speciellt passa sig för att starta en 3D vy om man inte har koll på hur mycket data man har inläst. 3D är dock något nytt och det är inte det som avgör hur bra QGIS 3 kommer att upplevas. Nej, det som framför allt kommer att avgöra är hur mina normala arbetsflöden påverkas.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: