QGIS 3 Layout

QGIS 3 får en helt omgjord layouthanterare för exporter och utskrifter. Du kommer att känna igen dig då mycket av det som är ändrat finns i bakgrunden, men några nyheter finns där. Och så finns ett helt nytt layoutläge.

Capture

Det första som märks är att verktygsfälten är samlade i överkant av programmet, annars ser det mesta ganska likt ut. I de bilder jag har med så är en hel del inte översatt, men jag har jobbat parallellt med QGIS och Transifex och översatt det som är mest påtagligt, men allt nytt finns inte ens med i Transifex ännu.

Jag tänker lyfta fram några saker som är nytt. Allt handlar om disposition av ”element” i layouten. Det första är Hjälplinjer.

Capture.PNG

Det enklaste är att ”hämta” hjälplinjer från linjalerna i marginalen. Detta görs genom att ”ta tag” i linjalen och ”dra in” en hjälplinje till layouten. Samtliga hjälplinjer hanteras sedan antingen manuellt eller i en egen panel där man kan skriva in exakta avstånd dessa skall placeras på om det är önskvärt.

Ett annat sätt att justera element i layouten är att ”justera” dessa med varandra på olika sätt.

Untitled

Tidigare har man kunnat justera alla markerade objekt i överkant, vänster, höger och så vidare, men nu är det även möjligt att ”fördela” valda objekt med jämna avstånd utifrån centrum, vänsterkant, överkant etc.

Nästa nyhet som har med justering att göra är att det går att anpassa storleken på markerade objekt till det som är smalast, bredast, högst och så vidare. Det går även att göra objekt kvadratiska med samma verktyg.

Det som är helt nytt i QGIS är det nya layoutläget för rapporter.

Jag har inte helt satt mig in i vad Rapporter är för något, men om jag börjar med det som redan finns i Layout så kanske det klarnar.

Den vanliga Layouten kan ha flera sidor. Dessa är framför allt anpassade för att skapa kartor, även om man kan skapa vilka typer av sidor man vill. Allt görs däremot i en typ av layout.

Ett annat sätt att hantera flera sidor är att skapa kartböcker, men dessa bygger på en layout som ändrar kartan baserat på ett indexlager med tillhörande information.

Rapporter skapas med ett snarlikt layoutverktyg, fast med en extra rapportpanel.

Capture.PNG

Rapporten byggs upp i ”sektioner” som var och en har sina egna inställningar och innehåll. Rapporten i helhet samt sektionerna för sig har även ”huvud” och ”fot”, men detta är inte samma sak som ”sidhuvud” och ”sidfot” (inte riktigt säker på hur dessa skall användas).

På samma sätt som en vanlig layout så kan man skräddarsy varje sektion och lägga till innehåll med exakt samma verktyg som i Layout.

Om jag redan nu skall försöka mig på en beskrivning av ”Rapport” så är det en kombination av den vanliga Layouten och Kartboken. Syftet med den är däremot ett helt annat, vilket också är bra att hantera för sig. Med Rapport blir det tydligt vad man skall använda den till, även om verktygen i många fall är exakt de samma som i Layout.

Det finns ingen ”förhandsgranskning” av Rapporter så detta får hanteras med export till exempelvis PDF.

Slutligen. En sak som ändrats är hantering av layoutens sidinställningar. Dessa fanns tidigare under ”Komposition” och innebar att samtliga sidor i en layout bestod av samma typ av sidor.

Capture.PNG

I QGIS 3 så kan man lägga till sidor, som har egna inställningar och format. Detta betyder att inställningarna för varje sida har flyttat till ”Elementinställningarna”. Till skillnad från andra element så räcker det däremot inte att klicka på en sida för att visa elementinställningarna. Här måste man högerklicka på sidan och välja ”Sidegenskaper”.

Jag hade gärna sett att egenskaperna visats vid enkelklick, men det här duger så länge.

Hur som helst har hanteringen av ”produkter” från QGIS förbättrats väldigt mycket i QGIS 3. Många av nyheterna kommer att förändras och förbättras i kommande versioner, baserat på användarnas synpunkter. Jag behöver sätta mig in i Rapporter bättre innan jag bildar mig en uppfattning om denna funktionen, men många som hanterar geodata behöver sannolikt dokumentera och rapportera kring dessa. Då kan säkert ett dedikerat rapportverktyg i QGIS vara väldigt användbart.

Annonser

Taggar:,

2 responses to “QGIS 3 Layout”

  1. Jonas says :

    Hej
    Vet du ifall det finns stöd för CMYK som färgrymd nu efter uppgradering av QT, eller om det åtminstone ligger i pipen? Det vore ett välkommet tillskott vid pdf-export.

    • Klas Karlsson says :

      Det gör det inte. Det finns önskemål om det men jag känner inte till om någon driver frågan, eller om det finns någon insamling för att finansiera det. Jag kan tänka mig att NorthRoad kan vara en konsultfirma som skulle kunna göra jobbet, men det finns säkert flera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: