QGIS 3 på Bionic Beaver

QGIS Master skall nu gå att installera på Bionic Beaver (Ubuntu 18.04). Tidigare har jag bara testat QGIS 3 alla nya funktioner på Arch-baserade distributioner genom att själv kompilera källkoden. Nu skall det tydligen fungera med såväl ”Artful” som ”Bionic”, så varför inte prova med Bionic på en virtuell dator…

Datorn som skapas i VirtualBox är en tvåkärnig dator med 4GB Ram och en hårddisk på 25GB. Inget monster således, men det duger att testa med.

Jag skall inte tråka ut er med en väldigt simpel Linuxinstallation, som när jag gör detta fortfarande har grafik från Artful Ardvaark (17.10). Nej, istället så går vi direkt på QGIS installationen. I terminalen så skriver man in följande:

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-key CAEB3DC3BDF7FB45
echo "deb https://qgis.org/debian-nightly bionic main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/qgis.list
sudo apt update
sudo apt install qgis

Sedan bör QGIS ”3” vara installerat i senaste version.

VirtualBox_BionicBeaver_18_01_2018_20_11_22

Jajjamensan! QGIS 2.99 med Qt5.9.1, vilket innebär att alla nyheter inklusive 3D fungerar.

Men det innebär också att när QGIS 3 väl släpps så får alla som kör Ubuntu se till att uppdatera till version 17.10 eller senare för att allt skall fungera. Den som sitter och väntar med 16.04 (jag är en av dem) på att nästa LTS skall släppas, får vänta till April.

En stabil LTS släpps sedan inte förrän efter sommaren, och det passar ganska bra i samband med att QGIS 3.2 LTR planeras.

Varför fungerar då inte alla delar i äldre Linuxdistributioner? Jo QGIS 3 använder många nya funktioner från Qt5, som bara finns i version 5.9 eller senare. I äldre versioner av Linux finns i och för sig Qt5, men bara upp till version 5.5. Det går att installera Qt från andra källor och få en senare version, men då får man själv kompilera QGIS källkod med dessa. Det finns säkert andra vägar runt problemet, men det enkla är att stå ut med att 3D, och kanske någon funktion till, inte fungerar direkt med QGIS 3.0, och helt enkelt vänta på att Bionic Beaver släpps i April och göra en uppdatering.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: