QGIS 3 Basemaps

För QGIS 2.18 och tidigare så fanns såväl Open Layers och Quick Map Services som insticksprogram för att lägga till olika typer av bakgrundskartor. Open Layers kan jag inte rekommendera alls, och det pågår en insamling för att porta över QMS till QGIS 3.

Medan vi väntar så kan du ändå väldigt enkelt lägga till ett antal bakgrundskartor till dina projekt, med mitt pythonskript.

Du laddar hem skriptet från min GitHub (LÄNK) och kör det i Pythonkonsolen i QGIS 3.

Skärmbild_2018-03-11_09-19-45.png

Du öppnar pythonkonsolen via menyn ”Insticksprogram” eller med tangentbordskommandot Ctrl-Alt-P. Visa redigeraren (knappen i mitten till vänster) och öppna qgis_basemaps.py som du nyss laddat ner. Sedan kör du skriptet med den blå ”play-knappen”.

Skärmbild_2018-03-11_09-23-48.png

Du bör nu ha tillgång till ett tjugotal bakgrundskartor i din panel för datakällor, eller via den nya dialogen för att lägga till datakällor.

Enkelt!

Som vanligt måste du tänka på vilka användarrestriktioner som finns för lagren. Vissa lager får du inte använda hur som helst. Exempelvis så skall alla produkter med Open Street Map innehålla texten ”Copyright OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA”.

Vill du lägga till fler källor i skriptet så är det bara att följa strukturen i skriptet. Varje lager man lägger till skrivs in på en egen rad, som skapar en ny post i en lista (sources). Sedan loopar skriptet igenom alla lager och lägger till dessa bland datakällor.

Det skulle gå att modifiera skriptet för att passa även andra källor än xyz, men det kräver lite mera arbete då exempelvis wms har en lite annorlunda struktur för att läggas till i browsern, men det är egentligen bara en source-lista till, med en egen loop.

Annonser

Taggar:, ,

One response to “QGIS 3 Basemaps”

  1. Anders J says :

    Smidigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: