”Microsoft degraderar Windows, och fokuserar på molnet”

Rubriken är min översättning av en artikel i CNN Money (länk) och det handlar om att Microsoft minskar resurserna för Windows till förmån för molntjänster och AI. Vad betyder det?

Detta är tydligen inte något som hänt över en natt, men kulminerade i och med avskedandet (?) av Terry Meyerson chefen för ”Windows and Devices Group” vid Microsoft.

Varför man flyttar fokus mot molnet och AI är helt enkelt:

”because that’s where the money is”.

Som Windowsanvändare så behöver man nog inte vara omedelbart orolig, för även om det är ett område där Microsoft tjänar ganska lite pengar, så finns det miljoner användare som är beroende av Microsoft för att datorer och program skall fungera. Att man däremot minskar satsningarna på plattformen kan få långsiktiga konsekvenser för klienter och servrar. Vad är det man kommer att skära ner på? Är det innovation? Det är sannolikt inte säkerhet och support, vilket vore digitalt självmord för plattformen.

Problemet för de flesta vardagsanvändare är att även om Windows inte är där pengarna finns, så är det där alla miljoner användare finns. För att säkerställa att användarna inte försvinner så kommer sannolikt Microsoft att öka ansträngningarna att binda upp användarna i molnet med tjänster av olika slag, och känner jag Microsoft rätt så kommer man inte säkert att fråga användarna först, innan man gör det.

Jag är riktigt allergisk mot molntjänster på andra människors servrar och prenumerationstjänster av olika slag. Att sedan företag som Microsoft inte har några som helst betänkligheter när det gäller att de är ett vinstdrivande företag och om det betyder att de kan tjäna mer pengar åt ägarna genom att överge miljoner användare, så kommer de att göra det!

Om nu Microsoft börjar erbjuda ”gratis” tjänster så hoppas jag att det inte är någon som går på det. Inga kommersiella företag gör något ”gratis”! Sedan är det upp till oss användare att avgöra med våra val av mjukvaror och operativsystem hur mycket vi är villiga att sälja ut vår personliga integritet för att slippa bekymra oss om att telefonen och datorn inte synkar mailen automatiskt…

Som en parentes inom ett något orelaterat ämne kan jag säga att även om jag själv inte varit Facebook användare på flera år så hoppas jag att ingen av er använder Facebook appen i era telefoner! Det fungerar lika bra att använda Facebook via webbläsaren i telefonen, med skillnad att Facebook inte kommer åt era SMS, positioner, samtalsloggar, etc. Lägg en webblänk till sidan på en skärm i telefonen i stället för att använda appen.

Annonser

Taggar:

Trackbacks / Pingbacks

  1. Windows blir stabilare? | Geosupportsystem - 15 maj, 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: