Jag har köpt en ”ny” dator!

För mig är det en superlaptop som jag kommer att kunna jobba med i många år framöver. Massor med CPU trådar, dedikerad GPU, mycket Ram och ordentligt med lagring. Vad jag menar med ”ny” får du veta om du läser vidare.

csm__MG_3560_8d2df395c9.jpg

Quad Core i7 vPro, 16 Gb Ram, SSD + HDD, 15.6″ skärm med AMD FirePro M4000… Vad kostar en sådan?

Tja, runt 30’000 kronor. När den var ny det vill säga. Men det är nu fem år sedan…

Det finns gott om auktionssidor på Internet som säljer begagnade datorer, riktigt billigt. Den här fick jag betala runt 4’000 för med provisioner och frakt inräknat, så det kanske inte var världens klipp, men det som är riktigt billigt är antingen äldre eller mer troligt betydligt lägre prestanda. Det går att få tag i fullt fungerade Laptops (i5/8Gb/320Gb/14″) för en dryg tusenlapp, och om man har tur så kan man vinna en budgivning med ett lägre belopp.

Men, fem år gammal… Ja, om man använder Windows så kanske det inte är en jättebra idé, men jag rör inte Windows om jag kan hjälpa det. Genom att köpa begagnat så behöver jag heller inte betala extra för en Windows 10 licens. Min ”nya” dator kör Ubuntu Budgie och bootar på under 10 sekunder. Den kör mina program vrålsnabbt, åtminstone jämfört med datorn den ersatte, en åtta år gammal Dell, som inte kommer att kasseras för den är riktigt bra fortfarande. Den är dock lite långsam i rendering av videofiler och bearbetning av fotogrammetri. Här hjälper åtta CPU trådar och 16 Gb Ram väldigt mycket.

Fördelen med att köpa en mer avancerad begagnad dator är att den sannolikt går att anpassa och uppgradera med bättre komponenter. Dessa är sannolikt också lite billigare eftersom dagens datorer exempelvis använder DDR4, medan min använder DDR3. Min dator hade dessutom plats för två extra hårddiskar, så jag plockade i en som jag hade liggande. Det finns fortfarande plats för en till om det skulle behövas.

Visst, jag hade kunnat köpa en ny dator för mina 4’000 kronor, men även om den kanske blivit marginellt snabbare (men det tror jag inte), så hade det bara varit tillfälligt.

Nej, billigast och bäst är begagnade prestandadatorer och att köra Linux!

Annonser

Taggar:,

3 responses to “Jag har köpt en ”ny” dator!”

 1. Pontus Föll says :

  Smart! Fast jag är inte odelat tacksam för tipset för nu kommer jag spendera på tok för mycket tid med att leta upp en till mig också… 🙂

 2. ijw000 says :

  Smart ur livscykelperspektiv etc, dock – att tänka på: I värsta fall kan det ju säga pfuittt om nån månad eller så, och så står man med en fullt _ofungerande_ dator, utan köpskydd (iaf om du köpt av privatperson). Därför köper jag sällan elektronik begagnat. Iaf inte dyrare än nån tusing eller så.

  • Klas Karlsson says :

   Sant! Men det kan säga pfuittt i en ny dator också. Ofta precis när garantin gått ut. Genom att köpa kvalité, om än några år gammal, så minskar jag sannolikt pfuittt-risken, jämfört med att köpa nytt och billigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: