Såå… 3D i QGIS?

Jag har hållit mig borta från 3D i QGIS 3 så här långt, fullt medveten om att det är en väldigt ny funktion med begränsad funktionalitet.

Men jag tänkte ändå kika lite närmare på det för den som är intresserad.

Skärmklipp från 2018-04-08 12:09:49.png

Att som i bilden ovan bara drapera ett rasterlager ovanpå ett höjdlager, som jag dessutom använder för att generera en höjdskuggning, är väldigt okomplicerat.

Visst syns det artefakter i bilden i bland, framför allt som ”skarvar” mellan skapade tiles. Men när tiles väl genererats så är uppdateringarna av 3D vyn väldigt snabb och smidig. Jag kan däremot inte riktigt bli överens med den omvända navigeringen med musen när jag skall luta och rotera vyn. Det är inte alls samma handhavande som för många andra 3D verktyg, vilket är kontraintuitivt.

Vektorlager kan också användas och dessa kan draperas på höjdlagret på samma sätt som rasterdata. De kan dessutom placeras ”flytande” över på valfri höjd, men även ”extruderas” baserat på ett fast värde eller ett beräknat värde eller attribut.

Skärmklipp från 2018-04-08 12:23:49.png

Just det här att extrudera baserat på värden i ett attribut är fantastiskt intressant att visualisera i 3D, men tyvärr så har man en bit kvar innan det är användbart i alla stycken.

I bilden ovan har jag försökt visualisera andelen bostadsinbrott per 100’000 invånare i 3D, men det är i princip omöjligt att uttyda några skillnader i bilden. Detta beror på de stora begränsningarna för hur 3D data kan stilsättas. Bara en markerad kantlinje, hade hjälpt otroligt mycket. Att kunna kategorisera stilen efter något attribut hade också varit trevligt.

Allt detta är sådant som kommer på sikt. Till 3.2 så har man lovat att mycket av detta kommer att vara åtgärdat (https://www.lutraconsulting.co.uk/crowdfunding/more-qgis-3d/).

Tyvärr så finns inte heller qgis2threejs färdigt för QGIS3 (det går att installera, men det är knappast stabilt ännu), så om du vill presentera i 3D så får du hålla dig till 2.18 med qgis2threejs tillägget, eller helt enkelt vänta till 3.2. Så får vi se om det blivit bättre…

Annonser

Taggar:,

One response to “Såå… 3D i QGIS?”

  1. Sur says :

    Hejsan och igen tack för webbens i särklass bästa blogg!

    Jag satt och lattjade med Qgis2threejs igår och fullkomligt älskar det!

    Att det öppnas i eget fönster man kan välja always on top är fantastiskt!

    Ha en trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: