Säker kommunikation

Hur mycket bryr du dig om att din kommunikation med vänner och kollegor är säker och ”privat”? Om svaret är något annat än ”inte alls”, vad har du gjort åt det?

Visst man kan kryptera meddelanden och skicka med vanliga protokoll, som mail, men det finns även appar och program som gör detta integrerat. Många av dessa är kommersiella, och därför ganska ointressanta för mig här. Men det finns sådana som är Open Source, och tro det eller ej även riktigt bra.

Skärmbild från 2018-04-13 13-12-34.png

I det här fallet pratar jag om ”Signal” (https://signal.org/), som finns som app till iOS och Android, men även för datorn till Windows, Mac och Linux.

signal_app

På telefonen så kan man välja att använda Signal som en fristående app, eller så kan man helt ersätta meddelandehanteringen med den (i alla fall på Android). Alla mottagare som har Signal kommunicerar man med i krypterade meddelanden, medan övrigt sker som tidigare oskyddat. För att göra detta tydligt så finns det ett meddelande i textfältet om att trafiken är oskyddad.

Signal_safe.png

Skickar du däremot något till någon som har Signal installerat, så markeras även detta som att meddelandet sänds krypterat och säkert.

Skärmbild från 2018-04-13 13-32-43.png

Om man installerar appen på datorn så kan man synkronisera med ett mobilkonto, vilket gör det möjligt att ta emot och skicka ”signal” meddelanden även från datorn. Däremot kan man inte via datorn skicka SMS till de som inte har Signal.

Skärmklipp från 2018-04-13 13:40:17

Det är inte bara text som går att skicka med Signal. Det går lika bra att skicka bilder och talmeddelanden, även dessa sänds krypterat och säkert. Om man så vill kan man även skicka videofiler och dokument, och det går att ställa in under vilka förutsättningar dessa skall gå att skicka, exempelvis endast via wifi.

Programmet är som sagt Open Source och koden finns på GitHub. Den väldigt säkerhetsmedvetne kan därför granska koden i detalj, utan att behöva fråga ett företag om det finns eller inte finns dolda bakdörrar för myndigheter eller liknande för att kunna läsa krypterade meddelanden. Vi andra kan känna viss tröst i att det faktiskt finns ganska många runt om i världen som gör just det.

Så, varför skulle du då använda Signal? För det första så är det många gånger säkrare än vanliga sms, messenger eller motsvarande, och det är Open Source så det finns ingen dold agenda, annonser eller företag som samlar in telemetri om dig som person baserat på dina meddelanden.

Jag skulle sedan kanske inte skicka företagshemligheter med Signal, men som skydd för den personliga integriteten och vanliga meddelanden så tycker jag det är betydligt mycket förnuftigare än SMS. Jag har valt att ersätta meddelandeappen i telefonen med Signal, och efter en tids användande så har jag inte märkt några problem med detta. Snarare tvärt om. Jag blir påmind om att trafiken inte är säker varje gång jag skickar ett vanligt sms, men utan att för den skull tycka att det är tjatigt. En bra app, som rekommenderas helt enkelt.

(Observera att det finns andra appar som fungerar på liknande sätt och som också skall vara betydligt säkrare än vanliga sms, exempelvis Telegram. Mitt intryck är dock att Signal betydligt bättre ersätter den befintliga meddelande appen än vad som är möjligt med Telegram, vilket underlättar väsentligt då det bara behövs en applikation för den här typen av meddelanden.)

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: