Två år till nästa

Nästa vadå? Long Term Support release av Ubuntu Linux!

Skärmklipp från 2018-04-25 18:52:25

Idag är det formellt releasedatum för Ubuntu 18.04 LTS. En version av Ubuntu med support under lång tid framöver. Ubuntu släpps var sjätte månad i en ny version med nio månaders support, men var fjärde är så kallad LTS och dessa har fem år med support.

Standard Ubuntu har ett antal ”officiella” varianter där det i huvudsak är skrivbordsmiljön som skiljer. Jag är inte speciellt förtjust i standard Ubuntu, utan jag föredrar Xubuntu (xfce) för lite svagare datorer och Ubuntu-Budgie för alla andra.

Budgie är en ny favorit som från början är baserad på samma skrivbordsmiljö som Ubuntu standard använder, nämligen Gnome. Det är det här många Windowsanvändare har lite svårt att förstå med Linux. Varför finns det så många olika Linux?

Linux är egentligen bara ”kärnan” i operativsystemet. Denna kärna är samma, i olika versioner, för alla Linuxbaserade system. Det som sedan skiljer är exempelvis fönsterhanteraren och skrivbordsmiljön. Xfce och Budgie är skrivbordsmiljöer, och det som kanske mest påtagligt påverkar hur du trivs med operativsystemet.

Även om man inte använder Ubuntu standard, eller någon av de officiella varianterna (som Xubuntu och Ubuntu-Budgie), så är chansen stor att du som Linux användare påverkas av att det nu finns en ny LTS. Många andra distributioner baseras nämligen på Ubuntu LTS versioner. Exempelvis Linux Mint, som är en annan populär distribution.

Det finns sedan helt skilda Linuxdistributioner, exempelvis sådana som är baserade på Arch, Fedora/RedHat, OpenSUSE, eller varför inte Debian (som även Ubuntu är baserad på en gång i tiden). Ett ganska omfattande ”familjeträd” med distributioner kan man hitta på https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions. Jag kan garantera att det inte är en komplett samling distributioner då jag inte tror att någon har en aning om hur många olika det finns. Vad som formellt sett utgör en ”egen” distribution varierar beroende på vem man frågar. Något som är säkert är att om man bara väljer att ta klivet till Linux så finns det en distribution som passar dig, om du bara har tålamod att prova lite. Många distributioner är dessutom enormt konfigureringsbara så om man ändå inte träffar rätt, så kan man justera och komplettera systemet så att det passar.

Är det enkelt? Absolut inte, åtminstone inte hela tiden. Om man väljer något vanligt till att börja med så är det däremot inte så svårt som många tror. Vill du prova så skulle jag säga börja med Ubuntu Mate (en annan officiell variant av Ubuntu).

Ubuntu (standard): https://www.ubuntu.com/
Xubuntu: https://xubuntu.org/
Ubuntu Budgie: https://ubuntubudgie.org/
Ubuntu Mate: https://ubuntu-mate.org/

Linux Mint: https://linuxmint.com/
Manjaro (Arch): https://manjaro.org/
Fedora: https://getfedora.org/
OpenSUSE: https://www.opensuse.org/

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: