Massor med nya format

QGIS 3.2 som släpps om ett par månader, kan komma att få stöd för massor med nya geodataformat och dataleverantörer. Andra nyheter jag tar upp här kanske dröjer till en senare version, men för det mesta ser det faktiskt ganska lovande ut.

Ett exempel är en ny lagertyp kallad ”Unstructured Mesh Layer”, vilket är en lagertyp som består av hörn, kanter och ytor i olika strukturer.

38030812-f6c4f174-3299-11e8-91ed-30684ceae715

Data kan lagras i såväl 2D som 3D och kan beskriva en mängd olika dataegenskaper. För mer information om meshlager kika in på https://github.com/qgis/QGIS-Enhancement-Proposals/issues/119.

Genom uppdateringar i GDAL och OGR så kommer det dessutom att bli möjligt att hämta vektor- och rasterdata från olika molnkällor via exempelvis HTTP(S) eller FTP.

39108265-910e136c-46f1-11e8-8f80-3e4b5ab78cf9

Bland protokollen som stöds finn även Google Cloud Storage, Microsoft Azure och Amazon AWS S3.

Mer information på https://github.com/qgis/QGIS/pull/6841

På lite sikt så kan även fler sätt att lagra projektfiler dyka upp. För närvarande kikar man på att kunna lagra QGIS projekt i PostgreSQL, men på sikt kommer det även att bli möjligt att lagra projekt i GeoPackage, eller vilken typ av databas som helst, så länge någon skapar en container för det i QGIS.

Mer om detta kan du läsa om på https://github.com/qgis/QGIS-Enhancement-Proposals/issues/118

Om du sedan mot förmodan behöver läsa ett format som det inte finns stöd för, så kan det bli möjligt att skapa en ”data provider” i Python (https://github.com/qgis/QGIS-Enhancement-Proposals/issues/122). På detta sätt kan man exempelvis skriva ett plugin, som när det är aktiverat ger användaren tillgång till en datakälla som inte stöds av OGC.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: