Windows blir stabilare?

I och med att Microsoft släppte Windows 10 så pratade man om att detta är den sista versionen av Windows. Vad det betydde och om vi trodde på det har väl diskuterats emellanåt, om än inte så livligt som det tenderar att bli i Linuxvärlden.

En del har vägrat tro att det inte kommer fler versioner av Windows, medan andra varit övertygade om att det visst är den sista versionen. Majoriteten av Windowsanvändarna har dock reagerat som vanligt när det kommer nya versioner av operativsystemet.

Ny version av Windows? Äh, vi får se… jag bryr mig inte.

I vår har det kommit fler och fler signaler om att Windows 10 faktiskt är den sista versionen av operativsystem för skrivbordet från Microsoft, men det betyder inte att det inte kommer att ske förändringar.

Jag har tidigare skrivit om att Microsoft tonar ner fokus på Windows till förmån för moln och AI (länk) för att det är där man ser att man kommer att tjäna pengar. Windows kommer självklart inte att försvinna och inte heller sluta utvecklas. Det kommer att fortsätta att komma små och större uppgraderingar relativt regelbundet. Förändringarna kommer att införas när de är klara och man kommer inte att samla nyheter i utgåvor av Windows med nya versionsnummer. Förhoppningsvis kommer det att innebära att operativsystemet blir stabilare och användarna kommer att klaga mindre på stora förändringar i gränssnittet. Förresten så uppdaterade Microsoft nyligen Notepad så att även radbyte med Unix-standard tolkas korrekt. Kan vara på tiden efter 33 år kan man tycka. Vi får hoppas att nya förbättringar och uppdateringar inte dröjer lika länge i framtiden.

Senast så läste jag en artikel i Techworld där man ytterligare förstärker Microsofts förskjutna fokus från skrivbordet till molnet.

Microsoft kommer att göra allt de kan för att så många av deras Windowsanvändare som möjligt skall knytas till molntjänster som Office 365 och därmed bli regelbundna bidragsgivare till företagets ekonomiska portfölj. Vill man hitta alternativ till detta så är Open Source ett solklart val. Du får göra mera själv och det är kanske lite större investeringar inledningsvis, men du äger dina data. Dina data är helt under din kontroll och det är du som svarar för säkerheten utan att förlita dig på att företag som Microsoft eller Facebook ”lovar” att hantera dina data ”ansvarsfullt”.

Och slutligen en påminnelse. Om en tjänst till ett samlat värde av mångmiljonbelopp erbjuds gratis, så är det du som är produkten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: