Ännu ett Microsoft Office alternativ

Så du vill slippa Microsoft Office, men tycker LibreOffice är för ”retro”, och WPS är lite väl ”kommersiellt”. Vad har du då för alternativ på Windows och Linux?

I detta inlägg testar jag, lite snabbt, FreeOffice på Linux. Sviten finns även för Windows och i version 2018 så har man gjort om gränssnittet ”något”.

Bakom FreeOffice heter SoftMaker och de har en kommersiell Office-mjukvara som man plockar mycket från till FreeOffice, men jag tror även att det omvända förekommer, nämligen att man testar detaljer man inte riktigt vill ”utsätta” betalande användare för riktigt ännu. Vill man ha Pro versionen av betalversionen så kostar den 999 kr, medan ”standard” kostar 699 kr. SoftMaker Office finns för Windows, Linux och Mac, men här är det Open och Free software som gäller.

Skärmklipp från 2018-05-19 20:15:15.jpg

För Windows får man ett msi-paket och för Linux kan man välja mellan deb och rpm beroende på vilken Linuxdistribution man har. Det finns även andra alternativ och till och med en Android version i Google Playstore.

FreeOffice är inte Open Source, men det är gratis, så det får passera för den här gången, speciellt om det kan övertyga ännu någon att lämna Microsoft bakom sig. Du behöver registrera dig med en e-post adress då de kommer att sända ut en aktiveringskod som du behöver när du installerar (urk…).

FreeOffice 2018 innehåller TextMaker, PlanMaker och Presentations, vilket motsvarar Word, Excel och PowerPoint.

Skärmbild från 2018-05-19 20-23-28

När du startar första gången så får du välja om du vill ha en klassisk meny med verktygsfält, eller en modern ”ribbon” meny, men du måste även fylla i din aktiveringskod.

Gränssnittet för Word… förlåt TextMaker verkar ganska bekant och det är lätt att hitta det man söker. Jag tycker dock att det är lite si och så med översättningen av gränssnittet.

Skärmbild från 2018-05-19 20-24-52.png

Tittar man närmare så känns det som en hel del saknas. Exempelvis kan jag inte markera en textstil och kopiera den någon annan stans med en ”borste” som det går att göra i både Word och LibreOffice. För en sådan funktion får man uppgradera till SoftMaker Office. Det är ganska mycket av dessa ”detaljer” som inte ingår i FreeOffice, som du kanske kan leva utan, men luften gick lite ur mig när jag inte ens kunde kopiera format.

När det gäller PlanMaker och Presentations så förstärks denna känslan. Det är väldigt bekant, men lite si och så med översättningen, och ganska begränsad funktionalitet.

Jag tycker, trots möjligheterna att använda ett ”modernt” gränssnitt med ribbon, att knappar, menyer och verktyg känns väldigt Windows 95. Jag undrar vilket ramverk allt är baserat på? Det känns nästan lite som ren Java…? (Påminner lite väl mycket om verksamhetsledningssystemet på jobbet för att det skall kännas bra).

Nåja. Om du letar efter ett alternativ till Open Source LibreOffice, eller Free Software WPS, så kan FreeOffice kanske vara något för dig. Vill du ha mer stöd i vad du inte får med gratisversionen av SoftMaker Office kan du kika på den här sidan: http://www.softmaker.com/en/comparison-freeoffice-softmaker-office

Min rekommendation blir dock: Låt bli! Det är mycket bättre med LibreOffice.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: