Rädda Open Source

Är Open Source i fara? Om man får tro många stora aktörer inom Open Source, och en hel del individer, så kan det faktiskt vara så. Vem är det då som är anledningen till detta?

Skärmklipp från 2018-06-02 07:35:54

Oj vad mycket text… (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52016PC0593). Jag hinner inte läsa igenom och förstå allt själv, så jag kommer att nöja mig med de tolkningar och farhågor som lyfts fram av https://savecodeshare.eu/, som även står bakom insamlingen av namn i protest mot direktivet, så det blir inte helt opartiskt.

Direktivet verkar handla om betydligt mer än ”hot” mot Open Source. När jag skummar igenom så står det saker om Roaming och mängder av annat också. Det är heller inte ett helt nytt direktiv, utan arbetet med det har pågått ett tag.

Hur som helst, det som lyfts fram som en fara för Open Source beskrivs i huvudsak i artikel 13 i direktivet.

Skärmklipp från 2018-06-02 07:52:11.png

Nu blev det betydligt mindre text, men jag vet inte om det hjälpte. Jag kan förstå att man kan göra tolkningar som skulle kunna innebära ett allvarligt hot mot Open Source och principerna bakom med fri delning av kod bland användare och utvecklare.

Problemet som lyfts fram är att plattformar som underlättar samarbete och delning av kod kommer att tvingas ta fram automatiserade filter som granskar all kod som delas för att hitta och hindra att ”skyddad” kod sprids. Hur detta skall gå till och hur långt man måste dra det är omöjligt att säga och risken är att bristfälligt fungerande ”kod-algoritmer” som skall detektera detta kommer att ställa till det ganska rejält.

Skärmklipp från 2018-06-02 08:00:51.png

Tillräckligt många större organisationer och företag som jag känner visst förtroende för har redan skrivit på uppropet, så det kommer jag också att göra.

Om du vill göra det samma så börja med att läsa på lite, sök gärna efter mer information och försök bedöma vem som står bakom informationen (är man för eller emot). Sedan kan du bege dig till https://savecodeshare.eu/#sign-letter

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: