Computer Vision med MapBox

I förra veckan var det ”Locate” i San Fransisco, vilket var MapBox första konferens, eller som de själva nog skulle vilja uttrycka det ”happening”. Man är tydligen inte så förtjust i traditionella konferenser. Hur som helst var det i ganska stor utsträckning en normal konferens och du kan läsa mer om den på https://locate.mapbox.com/.

Det som jag vill lyfta fram här är en SDK (utvecklingskit) för Computer Vision på mobila plattformar.

Skärmklipp från 2018-06-02 09:34:00.png

Det är säkert tänkt att hjälpa till med navigering och kanske indirekt autonomi med bilar, men jag kan se ett annat tillämpningsområde, nämligen kartering.

Väldigt mycket i bilden ovan, som jag hämtat från MapBox YouTube kanal, skulle kunna användas för att bygga en karta. Det kan hända att man måste ”träna” systemet att känna igen lite mer saker runt om, men jag tror att man kan bygga väldigt detaljerade kartor och 3D visualiseringar enbart med en telefon och rätt app.

Även Mapillarys CEO, Jan Erik Solem, fanns på plats och de skulle mycket väl kunna vara de som är bäst lämpade att göra detta till verklighet. De gör redan mycket av detta, men det jag är intresserad av att kunna göra det i en egen telefon och direkt hantera mina data lokalt, utan att behöva ladda upp bilder till en molntjänst.

Det kan vara det senare som är det största hindret mot en app av den typ jag vill ha. Hur skulle affärsmodellen för ett företag se ut för att få avkastning på investeringar i pengar och tid, om de inte kan räkna med att kapitalisera på ”gratis” data från användarna?

Nej, för denna typ av app så får vi nog räkna med att appen i sig kostar en slant, om det inte är många som har samma behov och kan gå ihop och utveckla en karteringsapp tillsammans.

Mapillary är ett kommersiellt företag som tar betalt för olika tjänster, men de bygger väldigt mycket intressant mjukvara. Exempelvis så har de ett tillägg för ArcGIS Pro på gång, men även här är man beroende av deras molntjänst för att bearbeta data, vilket innebär en form av prenumeration på deras tjänster.

Data är värdefullt! Det är därför det finns så många användbara gratisappar för olika saker. Vi som använder dessa tänker inte på att vi betalar ganska mycket i och med de data vi bidrar med när vi använder apparna. För många applikationer tycker jag detta är helt ok, men det finns tillfällen när jag inte kan använda online-tjänster, eller inte vill dela vissa data med andra.

Så om jag vill ha en app för telefon som samlar in data och automatiskt (mer eller mindre) bygger en karta baserat på computer vision, utan att vara beroende av vare sig Internet eller molntjänster, så får jag nog utveckla den appen själv…

Annonser

Taggar:,

One response to “Computer Vision med MapBox”

  1. Svante Carlsson says :

    Det man behöver och inte finns tillgängligt vare sig om man skulle kunna betala eller ännu bättre kunde få det gratis är alltid frustrerande. Om det man behöver ändå går att få tag i (för fattig och/eller rik på pengar), men ändå är alldeles för komplicerat för att använda eller som inte kan utföra behövda uppgifter, är alltid också frustrerande.

    Om det nu finns företag eller individer där ute med kompetens och muskler, för att till oss s k vanliga människor (användare) utan programmeringskunskap och teknisk knowhow, skulle kunna leverera dessa behövda geodatafunktioner och tjänster, men inte gör det p g a att marknadssegmentet t ex är för smalt eller att viljan och motivationen helt enkelt inte finns där – då är det också frustrerande.

    Ur ett humanistiskt geodataperspektiv kan man ju fråga sig om det har hänt så värst mycket på hundra år eller ännu mer. Såväl relativt som i absoluta tal? Om du är en person som är frustrerad men som kan programmera eller har råd att köpa en sådan resurs finns förstås möjligheten att komma framåt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: