QGIS 3.2 är här!

Det vill säga den kan vara paketerad och klar för ditt operativsystem när du läser detta. Om inte så är det bara att vänta en dag eller två. Nya versioner av QGIS lanseras genom att man på en bestämd tidpunkt tar en ”kopia” på källkoden och kompilerar den till installationsfiler för olika operativsystem. Kopieringen av 3.2 gjordes klockan 12:00 UTC i fredags, och sedan dess har olika installationsfiler blivit tillgängliga. För Debian/Ubuntu så var det installationsklart i lördags kväll.

Det har gjorts extra ansträngningar för att få med så många fixar som möjligt till den här versionen. Runt tiden för release så var det bara runt 30 ”pull-requests” som man inte han få med. Det brukar vara ganska ordentligt många fler.

Vem som helst får ändra källkoden och göra en ”pull-request” för fixar eller ändringar av QGIS källkod. Men det är bara vissa utvecklare som får effektuera ändringarna genom en ”merge”. Innan en ändring kan genomföras så måste massor med saker kontrolleras och detta tar tid. Den här gången har man som sagt satsat lite extra på denna granskning för att så många fixar som möjligt skall komma med.

Skärmklipp från 2018-06-24 08:20:45

Det här betyder tyvärr inte att QGIS är helt perfekt. Det finns fortfarande ganska många ”issues” som är rapporterade. Exakt hur många är lite svårt att räkna, då en del rapporterade buggar berör samma problem, medan andra inte är buggar i QGIS. Om man filtrerar på ”master” och enbart buggrapporter så räknar systemet till drygt 600 stycken.

Skärmklipp från 2018-06-24 08:25:27

Detta är inte ett tecken på att QGIS är väldigt buggigt! Det är ett tecken på att QGIS har ett levande community där man så gott man kan försöker hjälpa till genom att rapportera de problem man upplever i programmet.

Förslag

Om du själv har rapporterat en eller annan bugg, eller i alla fall funderat på det, så kommer här ett förslag på hur du kan hjälpa projektet och göra QGIS ännu bättre.

Börja läs buggrapporter!

Testa det som rapporteras och gör tillägg där det är motiverat. Det kan vara att något är ett problem i en version av QGIS, men att problemet nu är borta och att man bommat att släcka buggen.

Det kan också vara så att ett problem är lite tunt beskrivet. Om du upplever samma problem så kan du försöka lägga till beskrivningar som skulle kunna hjälpa utvecklare att fixa detta.

Alla vet inte hur man skapar en krashlogg. Om du kan återskapa en krash så kan du lägga till en logg för detta där det saknas.

En del ärenden diskuteras mycket och där kan det vara så att de som är inblandade inte alltid förstår vad en utvecklare frågar efter. Om du gör det och kan hjälpa till, så gör det.

Jag vill dock avsluta med att trycka på att du skall göra allt detta samtidigt som du är vänlig och hjälpsam. En avspisande ton i texter kommer bara att skrämma bort oerfarna användare. Det är inte helt självklart om ett problem man upplever är en bugg i QGIS, ett problem med data eller något annat.

Resten av veckan kommer jag att ta en titt på de nyheter som finns i QGIS 3.2. Jag kan redan nu avslöja att det (som vanligt) är väldigt mycket nytt!

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: