Open Source för Windows

Det där med Open Source, är inte det bara för Linux?

Detta är en väldigt vanlig uppfattning i samhället! Om du läser min blogg så tillhör du sannolikt inte denna kategori, men om vanliga datoranvändare över huvud taget känner till Open Source, så tror många inte att det är något som går att använda för Windows.

Detta korta sommarinlägg är en lista med några av mina favoriter Open Source som även fungerar med Windows.

 1. LibreOffice
  Ett fullständigt officepaket som är helt kompatibelt med Microsoft Office formaten, men även som standard använder ”open document” formatet som i flera länder fastställts som standardformat i officiella sammanhang.
  https://sv.libreoffice.org/
 2. Firefox och Thunderbird
  Jag slår ihop webbläsaren och epostklienten från Mozilla i en punkt. Till skillnad från Edge, Safari och Chrome så är Firefox OpenSource och är en bättre garanti för att din integritet på nätet bevaras. Är det en bättre webbläsare än de övriga? Tja, ibland. Men oftast så är det en precis lika bra webbläsare som de andra.
  https://www.mozilla.org/sv-SE/
  https://www.thunderbird.net/sv-SE/
 3. Gimp och Krita
  Detta är två olika ritprogram med lite olika inriktning. Gimp brukar jämföras med Photoshop, och för de allra flesta användarna så är det en rättvis jämförelse. Photoshop är mer kompetent för professionella användare, men Gimp är på väg ikapp. Krita är lite ”enklare” men framför allt inriktat mot de som faktiskt vill rita med programmet och inte bara använda filter och lager. Har du en ritplatta med penna så är Krita ett fantastiskt verktyg (open source eller ej).
  https://www.gimp.org/
  https://krita.org/en/
 4. Inkscape
  Ännu ett ritprogram men för vektorgrafik. Det kan väl närmast jämföras med Illustrator. Skall du jobba med vektorformatet SVG så är Inkscape det självklara valet. Att vektorisera rasterbilder är något jag ofta använder Inkscape till.
  https://inkscape.org/en/
 5. OBS-Studio
  Om du vill skapa videofilmer för exempelvis YouTube så är OBS ett perfekt verktyg. Du kan ansluta flera kameror, mikrofoner, skärmkällor etc och skapa scener som det går att ”klippa” mellan i realtid under en inspelning. Mängder av filter och effekter samt möjligheten att live-streama till exempelvis YouTube gör verktyget perfekt för den som vill bygga en YouTube kanal.
  https://obsproject.com/
 6. Audacity
  Vill du komplettera med ljudinspelning, eller bara bearbeta ljudet från en videoinspelning så är Audacity ett väldigt bra alternativ.
  https://www.audacityteam.org/
 7. LMMS
  Vill du testa om du kan bli nästa Swedish House Mafia så är LMMS ett bra alternativ. Det går att skapa väldigt mycket avancerade musikstycken från instrument, samplingar och loopar här. Fullt MIDI kompatibel så har du ett keyboard så går det också att koppla in. Varför inte skapa ett eget soundtrack till din video.
  https://lmms.io/
 8. Shotcut
  Vill du redigera dina videofiler till en film så kan du använda Shotcut. Det finns bättre och mer avancerade gratisprogram, men Shotcut är Open Source. Dessutom så är Shotcut för de allra flesta tillräckligt bra och dessutom betydligt enklare att använda än exempelvis Lightworks.
  https://shotcut.org/
 9. VLC
  Skall du spela upp multimedia så är Vlc ett utmärkt val. Vlc klarar av att spela upp en otrolig mängd mediaformat utan att du behöver installera en massa extra codecs.
  https://www.videolan.org/
 10. 7z
  Komprimering av filer finns inbyggt i Windows, men om du behöver hantera fler komprimeringsformat, eller anpassa komprimeringen lite mera så behöver du ett extra program.
  https://7-zip.org/
 11. Blender
  Vill du skapa bilder eller filmer som är skapade i 3D så är Blender ett utmärkt val. Blender kan även hantera exempelvis andra 3D data och bearbeta dessa vidare 3-dimensionellt. Blender är otroligt kraftfullt, men det är en ganska hög inlärningströskel. Vill du se vad man kan göra med Blender så kan du söka på YouTube efter ”Blender Movie”.
  https://www.blender.org/
 12. FreeCAD
  Om man jobbar med ritningar, kanske för 3D skrivare eller för den nya uteplatsen, så kan FreeCAD vara ett bra alternativ. På samma sätt som Blender så är det en liten inlärningströskel, men för de allra flesta med ett begränsat CAD-behov så är FreeCAD ett utmärkt alternativ.
  https://www.freecadweb.org/
 13. CloudCompare och Meshlab
  För att hantera punktmoln och ”mesh” modeller så kan något av dessa två program användas.
  http://www.danielgm.net/cc/
  http://www.meshlab.net/
 14. QGIS
  Allas vårt favorit-GIS är självklart Open Source!
  https://qgis.org

Detta är som sagt bara en kort lista och jag har säkert glömt flera program som jag kommer att bli förvånad över att jag inte tog med här. Om du saknar något så kan du däremot själv söka efter exempelvis ”open source alternative programnamn”.

Har du ytterligare ett favoritprogram som är Open Source för Windows så kan du alltid lämna en kommentar med länk till den här artikeln.

Annonser

Taggar:

One response to “Open Source för Windows”

 1. Svante Carlsson says :

  Två Open Source-program för (bl a) Windows som jag tycker förtjänar varsitt hedersamt omnämnande för att de helt enkelt fyller upp varsitt funktionsbehov är stitch/merge/panorama-verktyget Hugin http://hugin.sourceforge.net/ och släktforskningsverktyget Gramps https://gramps-project.org/introduction-WP/ .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: