Utvärdera GEO lösningen regelbundet

Jag satt och lyssnade på en mycket intressant podcast (https://soundcloud.com/themappyesthour/episode-9-from-redlands-to-manhattans) för någon vecka sedan. Kan rekommendera den för alla som jobbar med GIS. Den fick mig att fundera lite och insåg att här finns saker man som GIS användare bör vidta åtgärder kring.

Podcasten handlar mycket om resan Linda Stevens (@lindahecht) gjort från att ha varit en av de första 100 anställda vid Esri, till att vara en förespråkare av innovation och utveckling inom GIS, och inte minst inom Open Source.

I en tillhörande artikel så utvecklar Linda sin ståndpunkt en del (länk) och ställer frågan ”är det dags för GIS att pensioneras”. Det är även detta en intressant artikel som får dig att fundera, och även om jag inte håller med om att GIS skall gå i pension så väcker det tankar som är viktiga att fundera kring.

”Det är din skyldighet som yrkesverksam inom GEO att informera dig själv om vad som händer inom området”

Ovanstående är min fria tolkning av ett par meningar som Linda framförde mot slutet av podcasten, vilket väldigt tydligt sammanfattade mina intryck av den.

Om man sitter med en färdig lösning på kontoret, eller liknande, för hur GIS skall hanteras, så är det väldigt lätt att stanna kvar i den bubblan… Det spelar ingen roll om man har en kommersiell helhetslösning eller byggt något eget från Open Source.

För att vara effektiv i sitt arbete så kan man inte ifrågasätta vad man gör hela tiden, men om man inte försöker följa med vad som händer inom området globalt, så gör man sig förr eller senare en enorm otjänst.

Alla borde med jämna mellanrum utvärdera vad det är man håller på med. Vilka frågor är det vi besvarar, vilka verktyg använder vi, hur hanterar vi data, vad kostar det… etc.

Att göra rätt saker och att göra saker rätt!

Det behöver inte betyda att man börjar om från början hela tiden, men om man åtminstone har med viljan att utvecklas som en grundsten i verksamheten, så kan man vinna väldigt mycket på att regelbundet ifrågasätta om det är rätt saker som görs och om saker görs rätt.

För mig är det ganska tydligt att det är Open Source som bäst förespråkar ett sådant här synsätt. Om din verksamhet kan gynnas av att bli effektivare, snabbare, billigare, etc, så tror jag att du också kommer fram till en liknande slutsats när du fått fundera lite.

Den stora frågan, om jag har rätt, är vad dessa stora massiva kommersiella företag måste göra för att överleva när fler och fler användare kommer fram till samma slutsats?

Jag tror inte att ”GIS” eller plattformar för att hantera geografisk information på skrivbord eller server är på väg att försvinna. Men jag är övertygad om att vi kommer att se GEO lösningar som byggs in i fler och fler lösningar för helt andra typer av verksamheter. Det är en utveckling som pågått under många år, men det är de senaste åren som det tagit rejäl fart. Inte tack vare de stora GIS företagen, där utvecklingen går på tok för långsamt, utan tack vare Open Source och företag, organisationer och individer som är innovativa inom sina respektive intresseområden.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: