3D karta på riktigt

Jag har ett tag haft alla förutsättningar att skapa en fysisk 3D karta men inte tagit mig tiden att testa. Men nu är det dags!

Det enkla om du vill testa själv är mjukvara och data, det som är lite värre är kanske att få tillgång till en CNC maskin som kan göra jobbet. Jag vet inte hur vanliga de är i Sverige, men jag kommer att använda mig av en X-Carve från Inventables, men om du har tillgång till en annan typ av maskin så kan du säkert anpassa metoden för den maskinen också.

Jag börjar med höjddata från Lantmäteriet och väljer ett lagom stort område runt Eksjö som skulle kunna vara intressant att se i 3D.

Skärmbild från 2018-08-08 14-50-02.png

Området jag börjar med har en höjdskillnad på runt 75 meter, vilket jag tänkte använda för att räkna fram ett lämpligt intervall för mina höjdkurvor, som dels tar med intressanta höjdpartier, men även har tillräckligt mellanrum så att det inte blir enormt många nivåer. Jag vill nämligen ha lite trappstegseffekt, men om du inte vill det så kan du välja andra intervaller.

Det visar sig vara lite krångligt att skapa de polygoner jag är ute efter från höjdkurvor i QGIS, så jag kommer att ta en ”omväg” via Inkscape innan jag går vidare till CNC programmet i stället. Vilket innebär att jag inte behöver skapa några höjdkurvor i det här fallet.

Förutsättningen med CNC maskinen är att mörkare färg skall fräsas ut djupare än ljusa färger, så jag kommer att skapa en karta i gråskala med svart som lägsta nivå och vitt som högsta.

Höjdlagret i gråskala, lätt anpassad så att jag har utrymme för framför allt helt svarta färger i tilläggssymboler och text. Ovanpå rasterlagret ett vektorlager med sjöar och vattendrag som presenteras helt i svart, vilket därmed kommer att bli de lägsta partierna i det färdiga resultatet.

Skärmklipp från 2018-08-08 15:37:43.png

Utsträckningen i i QGIS exporterar jag till JPG i 300 dpi direkt från projektmenyn.

För att få in ”bilden” i CNC programmet så måste jag först göra om den till vektordata i SVG format. Det går inte att spara som SVG från QGIS, då detta bäddar in rasterinformationen. I stället blir det till att vektorisera bilden i Inkscape.

Skärmbild från 2018-08-08 16-02-39.png

Öppna bara rasterbilden i Inkscape, markera den (viktigt) och välj sedan ”Kalkera bitmapbild” från menyn ”Slinga” (shift+alt+B).

Välj ”Grays” och ett lämpligt antal nivåer, jag låter det vara på 8 ”scans”. Genom att klicka på ”Update” så får man en förhandsgranskning av resultatet, vilket gör att det går att justera inställningarna något tills man är nöjd. Det finns exempelvis en flik för att ta bort mindre fläckar och jämna ut hörn.

Nu kan man även passa på att ”städa” lite bland formerna. En hel del går sannolikt inte att reproducera i CNC maskinen då det är för krångligt eller smått. Lite artistiska friheter får man ta sig. Resultatet sparas sedan som en vanlig SVG-fil.

Jag får passa på att trycka på att du bör försöka förenkla så mycket som möjligt. Bearbetningen i maskinen kommer att ta väldigt lång tid ändå. Om du dessutom skall betala någon för maskintid, så bör det vara så simpelt som möjligt.

Jag använder ett webbaserat program för X-Carve som heter ”Easel”. Du kan själv använda programmet genom att registrera dig hos Inventables, även om du inte har en X-Carve. Känner du sedan någon med en X-Carve så kan du fråga om du får ”logga in” med ditt login och köra ditt projekt.

SVG filen importeras och sedan justerar jag inställningarna för färgerna något, samt lägger till en text som jag också vill ha med.

Skärmklipp från 2018-08-08 16:46:51.png

Det går direkt att förhandsgranska resultatet i webbläsaren så att inga konstigheter uppstår när man sedan kör på riktigt. När jag kör simuleringen så visar det sig att det kommer att ta totalt sett runt 90 minuter plus beräkningar och hantering, suck…

Men det är bara att köra igång. Det är i alla fall svalare nere i källaren…

IMG_20180808_184219.jpg

I bilden ovan är jag halvvägs och det är dags att byta verktyg. Om jag gör det igen, så väljer jag nog ett annat stål för såväl grov- som finkörningen. Kanske ”nedåtrotation” på stålet i stället, men nu är vi inne på snickerifinesser. Åter till ”kartan”.

IMG_20180808_214446

Det blev ganska bra efter lite efterarbete med fransade kanter, men för att ytterligare förstärka konturerna sprayar jag med svart och därefter sandpappras toppar och plana ytor så att det trävita åter framträder. Avslutningsvis bättringsmålar jag sjöar och text något.

Jag är inte supernoggrann här då jag verkligen vill ha lite ”ruffare” utseende. Det kanske inte blev helt perfekt och som jag tänkt mig, men det är bra nära. Riktigt coolt, om jag får säga det själv.

One response to “3D karta på riktigt”

  1. Svante Carlsson says :

    Jisses vilket pionjärarbete! Offrade du köksbordet där nere i källaren? Det är ganska tacksamt med skärande bearbetning i trä som arbetsstycke istället för att t ex behöva köpa dyra formgjutningspaket som vi hittills sett på konsumentmarknaden. Men det är långt kvar innan det här landar för gemene man och kvinna på NetOnNet m fl s k elektronikvaruhus. Clas Ohlson däremot borde kunna positionera sig lite tidigare här utifrån sin långa historia och sina produktområden. Tills vidare får vi nog säga ”don’t do this at home”. I alla fall inte på köksbordet…

    Något säger mig dock att t ex KTH och Chalmers har hållit på med sånt här länge i olika sammanhang. CNC är dessutom en styrteknik som inom industrin är lika ”gammal som gatan” som här hastigt och lustigt fått ge namn åt hela verktygsmaskinen. Det är väl egentligen historiskt sett en ganska elementär mekanisk pinnfräsmaskin vi ser, vars styrfunktioner anpassats för att ta in instruktioner och data ifrån en modern persondator? Vi säger fortfarande bil om våra allt mer datorstyrda vägfordon och flygplan om JAS (trots joystick mm).

    Du gav oss med detta ett intressant, trevligt och lovande initiativ då vi är många som skriker efter 3D utan att bli tillfredsställda varken tekniskt eller ekonomiskt för att kunna nå ända fram. 3D ligger högt på min ”hundralista” innan jag dör, men nu känns det som vi måste tänka på ergonomi och arbetarskydd också för att visualisera geodata. Jag vågar därför inte ännu beställa en ”sfärisk-elliptisk-geoidisk” 3D-produkt över jordklotet (läs jordglob) som visar att Mount Everest inte på långa vägar är världens högsta berg (när man tömt vattnet)…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: