Uppdatera wifi

När uppdaterade du senast ditt wifi? När kontrollerade du senast ditt wifi eller din router? Jag har hållit skaplig koll på routern, men det var många år sedan jag fick en mjukvaruuppdatering och när jag nu gjorde ett bandbreddstest så fick resultatet mig att agera. Och nej, det har inte speciellt mycket med geosupport att göra, men definitivt it-säkerhet (usch vad tråkigt…).

För 10 år sedan hade jag väldigt mycket Apple hemma. Jag använde iPhone, MacBook, iPad, iPod, ja till och med AppleTv. Jag ryser lite nu när jag tänker på det. Jag hade även PC datorer som jag i huvudsak körde Linux på, och det var väl här någonstans som jag insåg vilket jag föredrog.

Ärligt talat så var inte alla Appleprylar skräp i det långa loppet. Hela hemmanätverket byggdes upp kring en Apple AirPort Extreme förlängt med en AirPort Express. Funktionellt var detta en extremt stabil och välfungerande lösning, med en hel del finesser. Speciellt om man jämförde med alternativen då. Överlämningen mellan de båda enheterna var helt sömlös, vilket jag inte hittade någon annan lösning som klarade.

Nu är wifi i huset inte heltäckande och när jag satt på favoritplatsen med en bärbar i knät och körde ett bredbandstest nyligen så fick jag drygt 10 Mbit/s både upp och ner. Ganska ok kan man tycka. När jag däremot kopplade in en nätverkskabel så insåg jag att det nu är dags att göra något.

Skärmklipp från 2018-08-14 10:45:18

AirPort har i grunden en wifi teknik (802-11g) från 2013, vilket stödde upp till 54 Mbit/s, men den hade även stöd för den då helt nya standarden 802.11n vilket hade dubbla frekvensband och stödde upp till 600 Mbit/s.

Men vänta nu, 600 Mbit/s borde ju räcka? Ja det kanske det gör om man sitter en meter från routern… I praktiken är avstånd och hinder i vägen alltid viktigare än teoretisk överföringshastighet. Även om jag nu uppgradera till nyare teknik så har inte alla mina befintliga klienter stöd för nya nätverksprotokoll, så närhet är viktigare än teoretisk överföringshastighet oavsett lösning.

När det nu som sagt är dags för en uppgradering, blir det mer Apple? Även om de fortfarande sålde egna nätverkskomponenter så hade jag inte köpt Apple idag! Inte minst på grund av att jag måste ha en Apple produkt för att ens kunna konfigurera nätverket, och min iPad mini börjar bli väldigt långsam (tack Apple för att ni sänker prestanda på äldre produkter) och inte längre får några uppgraderingar. Så Nej! Det blir inte en Apple lösning igen.

Jag är ute efter ett så kallat meshsystem, som med flera synkroniserade enheter bygger upp ett yttäckande nät mer eller mindre automatiskt. På Apples sida säljer de Linksys Velop system, vilket är ett ”mesh” system.

Skärmklipp från 2018-08-14 10:59:52.png

Apples vana trogen tar det dock oförskämt mycket betalt för det de säljer. Nu skulle man kanske accepterat det som Apple trogen användare om man fick en unik produkt som är byggd för att passa med det egna systemet. Men så är inte fallet här…

Skärmklipp från 2018-08-14 11:00:07.png

Dustin säljer samma system för 2’000 kr mindre!!

Velop har fått bra betyg i tester, men jag har valt ett annat system med ungefär samma betyg i tester, framför allt på grund av utseende och hur enheterna monteras (jag vill kunna hänga mina på väggarna).

Jag kommer även att passa på att dra några ethernetkablar till någon av platserna där jag skall sätta upp en av stationerna, för att ytterligare förbättra överföringshastigheten.

Det nya systemet har trippelband! Ett 2.4 GHz band och två på 5 GHz. Det ena på 5 GHz används mellan enheterna för att utbyta information och överföra data, vilket gör att meshnätet inte behöver vidarebefordra data på samma frekvens som användaranslutningen sker på.

Jag kommer fortsatt att kunna sätta upp ett ”gästnätverk” i systemet, men även skapa nya funktioner som exempelvis OpenVPN, vilket mer och mer börjar se ut som en nödvändighet om man är verksam på Internet, speciellt när man är ute och reser och ansluter till publika wifi.

Jag säger inte rent ut vilket system jag köpt, var jag köpt det ifrån eller hur mycket jag betalt. Jag har heller inte testat det nya systemet tillräckligt för att uttala mig om hur bra det är och jag har inte jämfört med andra liknande system. När jag sitter på samma plats som tidigare så har jag dock nedladdningshastigheter från Internet på drygt 60 Mbit/s utan att ha justerat placeringen färdigt. Med min mest moderna klient har jag lokal anslutningshastighet på över 900 Mbit/s, så det verkar finnas potential i nätverket i alla fall.

Detta inlägg är främst tänkt att få dig själv att fundera över hur din egen situation ser ut. När fick ditt nätverk senast en mjukvaruuppdatering? Har du ens bytt administratörslösenordet från det som levererades som standard? Vilket skydd har du inbyggt i systemet? Levererar systemet de överföringshastigheter du har tillgängliga, där du behöver dem?

Annonser

Taggar:

One response to “Uppdatera wifi”

  1. Klas Karlsson says :

    Får passa på att nämna att en ”fast” klient också upplevdes som långsam, speciellt när jag bytt den gamla switchen till en gigabit switch. Lösningen visade sig vara en ny nätverkskabel… Är hastigheter inte riktigt vad man förväntar sig så finns det vanligen en förklaring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: