Tangentbordsgenvägar

Det finns hur många tangentbordsgenvägar som helst i våra datorer. Några är ”universella”, som ctrl+c och ctrl+v för att kopiera och klistra in, eller ctrl+a för att markera eller välja ”allt”. Andra är beroende på vilket program, eller vilken funktion i ett program som för tillfället är aktivt.

I detta inlägg så uppdaterar jag min gamla lathund med tangentbordsgenvägar för QGIS så att det passar QGIS 3.2. Förhoppningsvis händer det inte för mycket när 3.4 släpps senare i höst.

Det här inlägget började med en artikel om något helt annat, som var skapad med en i mitt tycke lite svårläst design. Svart bakgrund med ljust typsnitt av en lite annorlunda typ. Tack och lov finns ”läsläge” i de flesta webbläsare och om sidan har stöd för detta så brukar en liten ikon visas i adressfältet, eller i närheten. Då jag använder Firefox så finns det en tangentbordsgenväg för detta läsläge som är ctrl+alt+r. Jag vet inte om det är samma för andra webbläsare, och det är inte viktigt, det som är viktigt är att det fick mig att fundera på alla mina favoritgenvägar i exempelvis QGIS.

Det är inte alltid snabbast att använda tangentbordet, men för en del saker så tycker jag det känns snabbare att trycka en tangentbordskombination än att flytta muspekaren till rätt knapp på skärmen och klicka.

När sedan en funktion innebär klick på meny, val av undermeny och bekräfta, så går det alltid snabbare att trycka en tangentbordskombination, om man kommer ihåg vilken…

Skärmklipp från 2018-08-18 10:27:36

Jag vet inte om det är alla, men i alla fall majoriteten av alla tangentbordsgenvägar finns redan sammanställda i en dialog där man dessutom kan lägga till egna eller ändra befintliga.

Skärmbild från 2018-08-18 10-37-05.png

För att ändra något, eller lägga till ett kommando, så klickar man bara på raden och sedan på ”Ändra”. För att navigera bland fält och knappar i dialogfönster kan du förresten använda Tab och piltangenter. Att bekräfta ett knappval brukar fungera med mellanslag.

Pilar är också extremt användbara för att finjustera element i en layout. Markera ett element och använd pilarna för att flytta i steg. Med Shift nedtryckt blir stegen större och med Alt blir de mindre.

Nåja, tillbaka till favoriter.

Jag hoppar över några uppenbara, mer eller mindre globalt tillämpade, och går på de som kanske är lite mera ovanliga. Några vanliga finns dock med i lathunden.

 • Nytt vektorlager – Ctrl + Shift + N
  Från och med QGIS 3 innebär detta att dialogen för att skapa ett GeoPackage öppnas. Jag brukar även ändra kombinationen Ctrl + Alt + S till att skapa ett nytt skisslager.
 • Lägg till datakälla – Ctrl + L
  Denna använder jag inte så ofta då jag alltid har panelen ”Datakällor” tillgänglig. Men om du ofta behöver lägga till exempelvis separerade textfiler, så kan det vara en användbar kombination.
 • Ta bort markerade lager – Ctrl + D
  Oj vad jag använder detta! Bara markera lagerna som skall bort, ctrl+d och enter!
 • Byt namn på lager – F2
  Ännu ett superenkelt, men oj vad användbart, tangentbordskommando.
 • Filtrera datakälla – Ctrl + F
  Vill du snabbt lägga på ett filter med frågebyggaren så tar dig denna kombination direkt dit för markerat lager. Inget behov av att först öppna lageregenskaperna.
 • Lägg till vektorobjekt – Ctrl + .
  När jag upptäckte denna funktion så blev jag några sekunder snabbare. Det är ett kommando som bara ersätter ett enkelt knapptryck i gränssnittet, men jag använder kombinationen hela tiden när jag redigerar. Lite synd att det inte finns en tangentbordskombination för att växla redigeringsläge… Varför inte skapa en, förslagsvis Ctrl + ,

En del paneler har tangentbordskommandon. Inte många, men en jag använder då och då är för att visa eller dölja panelen för lagerstil (F7). Verktygslådan har också en genväg (Ctrl+Alt+T), som tyvärr är värdelös på Linux då detta normalt är en global genväg för att öppna ett terminalfönster.

Att visa och dölja paneler är ett bra sätt att kunna fokusera på kartan, men visa verktygen när de behövs. Då finns det tre kommandon som är bra att känna till.

 • Visa/Dölj paneler – Ctrl + Shift + Tab
  Alla aktiva paneler döljs eller visas till förmån för huvudkartan. Här är beteendet lite inkonsekvent dock. Om du inte ”dockar” panelen ”Lager” och ”Datakällor” så kommer dessa (och några andra) paneler inte att döljas när du använder tangentbordskombinationen. Jag har inte riktigt klart för mig vilka kombinationer av dockade paneler som gör vad.
 • Visa/Dölj verktyg och paneler – Ctrl + Alt + Tab
  Denna kombination gör samma som ovan, men döljer även verktygsfält och menyer.
 • Visa fullskärm – F11
  Om du vill lyfta ut QGIS ur operativsystemets fönsterhanterare och visa programmet i fullskärmsläge, då är det F11 som gäller.

Kombinationer av ovanstående fungerar också och man kan ganska snabbt komma in i ett ”flyt” där man växlar mellan olika sätt att visa kartan och verktyg. Fullskärmsläget använder jag mig flitigt av då jag använder en 43 tums skärm med QGIS i ett fönster på del av skärmen, så att andra fönster som webbläsare, kan visas samtidigt. Genom att trycka på F11 så blir hela ytan karta, och ett nytt tryck växlar tillbaka till fönsterläge.

Skall du presentera en kartbild på en projektor? Då kan F11 och Ctrl + Shift + Tab vara bra att komma ihåg.

Glöm nu som sagt inte att du kan lägga till kombinationer för mycket av det du gör regelbundet själv.

Förutom det jag nämnt ovan, tycker jag det är väldigt hjälpsamt att ha tangentbordsgenvägar för att kopiera och klistra in lagerstilar. Här brukar jag använda Ctrl + Alt + C och Ctrl + Alt + V.

Hämta PDF och skriv ut, klipp och fäst på skärmen (länk).

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: