OSGeoLive

Förra veckan var det FOSS4G i Tanzania, vilket jag återkommer till. Här tänkte jag snabbtesta det verktyg organisationen OSGeo.org brukar använda sig av för att demonstrera de projekt som finns inom ”Open Source Geospatial Foundation”.

OSGeoLive är en ”live” distribution baserad på Ubuntu Linux med LXDE skrivbordsmiljö (Lubuntu). Det går även att hämta en färdig virtuell dator som exempelvis kan köras direkt i exempelvis VirtualBox.

https://live.osgeo.org/en/presentation/ finns en presentation om vad OSGeoLive handlar om. Det är inte en helt uppdaterad presentation, men den duger om du bara vill veta lite vad det handlar om.

Den version som använts på FOSS4G är version 12 och den är inte riktigt släppt ännu, så jag använder RC1 versionen av den. Så småningom så kommer du dock att kunna hämta iso-filerna från https://live.osgeo.org.

Installationen är ett utmärkt sätt att testa, eller demonstrera olika Open Source projekt för den som bara vill prova lite. Det är lite smidigare än att ladda hem enskilda program och installera med eventuella beroenden och dessutom hämta lämpliga data att prova med. OSGeoLive innehåller nämligen även data som är lämpliga att testa lite olika saker med.

Olika servertjänster är inte automatiskt aktiverade för att inte ta upp för mycket datorresurser, utan dessa startas och stoppas via genvägar i programmenyn.

Det går exempelvis att testa GeoServer och PostGIS på det här sättet. Klienter som QGIS kan sedan användas för att testa servertjänster, eller bara programmen i sig.

VirtualBox_OSGeoLive_31_08_2018_09_48_25.png

Det är framför allt LTR, eller ”stabila” versioner av projekten som är med, så QGIS exempelvis är i RC1 version 2.18.17. Om det även är det i den färdiga versionen får vi se.

Så, om du behöver ett generellt verktyg för ”GEO” i en miljö där dessa Open Source verktyg normalt inte finns, så kan OSGeoLive vara ett bra alternativ. En USB sticka med ”Live” versionen kan snabbt förvandla vilken dator som helst till en Open Source workstation, så länge man kan boota från USB med datorn.

 

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: