Ännu en ”ny” dator

I våras köpte jag en begagnad mobil Dell workstation, som jag är mycket nöjd med. Oj vad mycket dator för pengarna (och miljövänligt).

Nu har jag även köpt en begagnad stationär dator, som är en ”best”!

Det är en några år gammal Dell Precision Workstation med en Xeon E5 1650 V2 CPU med sex kärnor (12 trådar). Den har dessutom 64 Gb Ram ECC och en 512 Gb SSD, samt ett nVidia grafikkort. Kort sagt en BEST!!

dell-precision-fixed-workstation-t3610.jpg

Jag har lagt till ett par gamla traditionella hårddiskar för att ytterligare öka på lagringskapaciteten för data, men det är knappast nödvändigt.

Jag har tänkt att använda den som ”server” över tiden, men det känns lite bortkastat då detta är den absolut kraftfullaste dator jag har.

Jag har installerat Ubuntu Server 18.04, men jag har även lagt till skrivbordsmiljön xfce, vilket gör att jag även kan jobba vid datorn om jag skulle vilja det.

Jag kommer att installera fjärradministrationsprogram så att jag kan sköta den oavsett var jag befinner mig. Den kommer att kunna hantera fildelning via säker sshfs och den kommer att ha PostGIS för hantering av geodatabaser.

Min plan är att även köra exempelvis WebODM på den, och därmed samla data och beräkningskraft för UAV bilder på ett ställe (därav de extra diskarna).

Det blir sannolikt även QGIS Server, men kanske även GeoNode. Virtuella servrar? Vi får se vad som händer.

Var det då ett prisvärt köp?
Allt inräknat kostade datorn mig under 8’000 kr.

Som prisjämförelse så har jag hittat ram med samma prestanda från Dustin och för 64 Gb ECC ram 1866Mhz skulle jag idag fått betala närmare 10’000 kr (nytt).

Så, ja! Det var ett prisvärt köp. Den kanske inte blir lika långlivad som en ny topputrustad workstation, men då hade jag fått betala betyyyydligt mycket mera.

Ibland är det trevligt att köpa nytt, det är alltid trevligt att köpa billigt, men min erfarenhet är att det i längden är ett misstag att köpa nytt och billigt. Begagnat är därför det perfekta alternativet när man inte har obegränsat med pengar för det allra senaste.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: